Duitsland

Lützerath: spookstadje verdwijnt in januari – de laatste adem

Ik schreef eerder al over de verschillende spookdorpen in Duitsland. De boosdoener: energiebedrijf RWE dat bruinkool wint uit de bodem onder deze plaatsen. Ik bracht vorig weekend een bezoek aan Lützerath, dat dorp bestaat straks niet meer, een vreemde gewaarwording.

Lützerath gaat ten onder 

Sinds een aantal jaar bezoek ik eens in de zoveel tijd de spookdorpjes onder de Duitse stad Mönchengladbach. Dorp na dorp wordt ontruimd, gesloopt en met de grond gelijk gemaakt. Vervolgens kan de RWE aan de slag met het uitgraven van de bruinkool. Want hoewel Duitsland graag een stap lijkt te willen zetten in schone energie, blijft het anderzijds ook vasthouden aan de winning van bruinkool. In oktober werd bekend dat het dorpje Lützerath NRW ophoudt te bestaan. Tegelijkertijd werd ook bekend dat het dorpje Keyenburg nog wel blijft bestaan, waar eerder voor nog werd besloten dat dit ook gesloopt zou moeten worden. Opvallend, want na het bezoek aan Lützerath reden we door Keyenburg, en waren aardig wat huizen al verlaten; en leek het dorp grotendeels verlaten te zijn. Hier zal in de komende tijd echt wel wat moeten gebeuren om hier weer wat leven in te krijgen.

Immerath 

In het laatste weekend van november bracht ik weer een bezoek aan de verschillende spookdorpjes. Borschemich was bij mijn vorige bezoek al helemaal weg en zelfs gegraven, nu is datzelfde het geval met Immerath, een dorp waar eerder nog een reusachtige kerk stond en er nog hier en daar een teken van leven werd gegeven. De laatste keer was de kerk al nagenoeg weg, nu was er zelfs helemaal niets meer over van het dorp. De brandweerkazerne, de aardappelverkoper… niets meer. Alleen grond en gras. De winning van bruinkool kan hier echt beginnen. 

Lützerath

De weg die je eerder nog doorgaand kon nemen van Immerath naar Lützerath en verder, die stopt in het dorpje. Het is zondagochtend als we aankomen in Lützerath. Je wordt ‘verwelkomd’ met een groot, zelfgeknutseld bord boven de weg. “Willkommen in Lützerath” staat er met kleurrijke letters boven. Kleurrijk is het dorp echter niet meer. Huizen staan er nauwelijks meer. 

Lützerath Garzweiler

Aan het begin van het dorp een gigantisch spandoek aan een gebouw met de tekst ‘1,5 °C heißt: Lützerath bleibt!’, verwijzend naar de opwarming van de aarde. Maar Lützerath blijft niet. Het is weliswaar verlaten, krakers proberen het verlies van Lützerath nog tegen te houden. Het maakt een flinke indruk op me. Hele gebieden worden ontruimd, enkel voor het winnen van bruinkool. De krakers hebben vele zelfgebouwde, provisorische boomhutten in de bomen gemaakt waarin ze de tijden doorbrengen. 

Er komt eens stoet mensen op ons af, met vlaggen en borden met teksten. De boodschap is duidelijk, zonder dat er verder gesproken wordt tijdens de wandeling. Het is een demonstratie. In de hoop dat Lützerath nog kan bestaan. We worden aangesproken. Maandag (afgelopen maandag) ging de groep demonstranten demonstreren voor het gebouw van RWE in Essen.

Lützerath wordt in januari volledig gesloopt en letterlijk van de kaart geveegd. Nu is het zeker nog een bezoek waard. Een korte wandeling door het dorp maakt de realiteit zo hard duidelijk. Een heuvel over, en je staat oog in oog met de enorme dagbouw die het gebied afgraaft voor de bruinkool. Het komt steeds dichter- en dichterbij, terwijl er voor je al een enorm gigantisch gebied ‘leeggeschept’ is. Op de dijk staan knuffels, rijen vol met knuffels. Een bordje maakt duidelijk dat zelfs de aardbeien moeten blijven. Vruchtbaar zal de grond niet meer zijn na de winning van bruinkool. Verspreid staan in het wilde weg fitnessapparaten en tenten.

Wanneer de winning van bruinkool is afgerond, moet de enorme groeve gevuld worden met water, wat een omvang zou moeten hebben van meer dan 23 vierkante kilometer.

Als je in de buurt bent, breng dan nog even een bezoek aan Lützerath. En besef je dat er weer een dorp weggehaald wordt voor de winning van bruinkool. Lees ook zeker mijn eerdere artikel over de spookstadjes in Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *