Oostenrijk

Großglockner Hochalpenstraße: een waanzinnig mooie rit door Oostenrijk

Oostenrijk heeft een hoop te bieden, allereerst natuurlijk schitterende natuurgebieden, maar natuurlijk ook een echte Wienerschnitzel. Oh sorry, het gaat weer over eten. In deze blog neem ik je mee op reis naar de Großglockner Hochalpenstraße. Want deze weg moet je zeker een keer gereden hebben.

Naar de Großglockner Hochalpenstraße

De Großglockner Hochalpenstraße is een 48 kilometer lange autoweg in natuurgebied Hohe Tauern. De route loopt van Bruck in het gebied Salzachtal, over de Hochtor naar Heiligenblut. Centraal staat de hoogste berg van Oostenrijk; de Großglockner, die een hoogte heeft van 3798 meter. Kies je ervoor om deze weg te rijden, dan moet je niet bang zijn voor haarspeldbochten. Die zijn er namelijk in grote getalen; 36 stuks om precies te zijn. Zie je dat niet zitten, dan kun je tussen mei en september ook met de zogenaamde Glocknerbus meerijden, die de panoramaroute omhoog rijdt. Kijk van tevoren goed op welke dagen deze rijdt, en wat de vertrektijden zijn.

Großglockner Hochalpenstraße

Je kunt niet alleen met de auto de Großglockner Hochalpenstraße rijden, maar ook met de motor of camper. Wel kan het, afhankelijk van de weersomstandigheden zijn, dat de weg voor sommige voertuigen dicht blijft. Dit kun je checken op de website van de weg zelf. Daarbij is het goed om te weten dat vanwege het weer, de weg niet het gehele jaar open is. Globaal is de weg open van mei tot en met november. De definitieve data worden gedeeld op de eerder gelinkte website. Daarbij kan het zijn dat enkele hoger gelegen plekken, zoals de Edelweißspitze en de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, pas later open zijn.

Großglockner autoroute

De pas

Genoeg over de details van de reis; het gaat natuurlijk om de weg zelf. En die is ontzettend gaaf om te rijden. We beginnen de reis in ‘Bruck an der Großglocknerstraße. Door de tolpoort begint de weg naar boven, waarna je verrast wordt door vele mooie uitzichten. We reden deze weg halverwege mei en er lag nog flink wat sneeuw. De wegen zijn echter perfect sneeuwvrij gemaakt, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Neem ook op zonnige dagen een vest of jas mee, want het kan hoger gelegen wat fris zijn.

Langs de weg zijn er genoeg plekken om te stoppen, om een mooie foto te maken. Verspreid zijn er ook grotere parkeerplekken, zodat je goed de benen kunt strekken. Vanaf het eerste platform, bij Parkplatz Fuschertörl, kun je kiezen voor een smalle weg naar boven. Als je krappe bergweggetjes geen probleem vindt en goed vooruit kijkt, dan kun je hier naar boven voor de Edelweißspitze. Hier kijk je wijds over het schitterende berggebied. Mocht je de keuze hebben, kies dan een dag waarop het helder is, en geen slecht weer; dan maak je de mooiste foto’s!

Op de route vind je verschillende souvenirwinkels, die min of meer hetzelfde verkopen. Denk aan leuke magneetjes of een pluche marmot. Want marmotten komen in het wild voor in dit gebied. De beste kans om de ‘Murmeltiere’ te spotten, is aan het eind van de rit, bij de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Je moet soms wat geduld hebben, maar dat wordt dan zeker beloond. Ook elders op de route kunnen ze hier en daar voorkomen, dus houd je camera in de aanslag!

Heiligenblut

Tijdens de route over de Großglockner Hochalpenstraße kun je de afslag Heiligenblut nemen. Je verlaat dan de ‘officiële weg’ van de Hochalpenstraße, maar met je dagkaart kun je gewoon weer terug. Dit kleine dorpje heeft, om heel eerlijk te zijn, niet onwijs veel te bieden, maar de kerk is een absolute tip voor het maken van een foto. Want deze staat schitterend in het dal met daaromheen de hoge bergtoppen. Ook kun je hier even bijkomen met een drankje of ijsje. Daarna kun je de weg vervolgen naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe aan de Großglockner Hochalpenstraße, of terug over dezelfde weg naar Bruck. Overigens kun je, indien je dichter bij Heiligenblut zit met je accommodatie, ook daar beginnen met je trip. Bruck en Heiligenblut zijn namelijk de twee plaatsen waar je kunt starten.

Heiligenblut

Openingstijden

De openingstijden in 2024 zijn als volgt; in de maand mei tussen 06:00 uur en 20:00 uur, van 1 juni tot 31 augustus van 5:30 uur tot 21:00 uur en vanaf september tussen 06:00 en 19:30 uur. Je krijgt uiterlijk tot 45 minuten voor sluitingstijd toegang tot de pas. Houd er ook rekening mee dat de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe eerder sluit.

Prijzen

Gratis is de weg niet. Om de Großglockner Hochalpenstraße over te kunnen, dien je een dagkaart te kopen. Met een auto of camper kost je dit 43,00 euro, elektrische auto’s betalen 35,50 euro; en goed nieuws; er zijn verschillende laadstations langs de route. Een tweede dag kost je 16,00 euro, al kun je ook kiezen voor 3-weken kaarten en een seizoenskaart. Voor motorrijders komt de dagkaart uit op 33,00 euro. Dit zijn de prijzen voor het jaar 2024.

Het bezoek aan de pas kost weliswaar aardig wat geld; het is in mijn ogen het absoluut waard!

Tip: Wij zaten in een huisje via Booking, dat scheelt een hoop geld in vergelijking met een hotel. Vanuit Kaprun kun je mooie uitstapjes maken. Voor een overzicht, bekijk dit lijstje, met een overzicht van accommodaties in de buurt van de Grossglockner. En wil je eerst nog in Duitsland je vakantie vieren, bekijk dan mijn speciale pagina, met tips voor Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *