Frankrijk

Èze – schitterend middeleeuws dorpje aan de Côte d’Azur

Rij je naar Monaco, of naar Nice, zomaar een kans dat je voorbij Èze rijdt. En toch is dit absoluut een stop waard, want je kijkt hier je ogen uit. Dit middeleeuwse dorp is enkel te voet te bereiken en is zonder meer een stop waard, want wat is het hier genieten!

Èze in Frankrijk

In september-oktober heb ik mijn vakantie mogen vieren in Frankrijk. De reis ging via de Elzas naar de Côte d’Azur. Het was alweer een jaar of tien geleden dat ik daar voor het laatst was, en moet eerlijk zeggen; er is weinig veranderd. We zaten in Fréjus en gingen een dagje naar Monaco. Ik werd tijdens de vakantie gewezen op het bestaan van het dorpje Èze. Ik kwam het tegen in een Michelin-gids dat in onze Airbnb lag, even later werd ik door iemand op dit dorpje gewezen. Toch maar even er tussen plannen. Het ligt mooi tussen Nice en Monaco in, dus het was perfect te combineren.

Op een 429 meter hoge berg ligt het dorpje Èze. Het is ontzettend pittoresk, met de vele smalle straatjes en steegjes, de karakteristieke kerk en de vele mooie uitzichten. Verspreid over Èze zijn (dure) restaurants en hotels te vinden, samen met boetiekjes en winkeltjes. Het kan even een klim zijn, maar het is het absoluut waard. Je waant je hier bijna in de middeleeuwen met de smalle straatjes waar verschillende winkeltjes hun producten hebben uitgestald in één van de vele vitrines aan de muur.

Verwacht geen saai, eentonig dorpje. Het is ontzettend fotogeniek en na iedere bocht leent de situatie zich er weer voor om een foto te maken. In het dorpje op de berg is genoeg groen te vinden met bomen en bloemen. Op de top is de bekende cactustuin (Le Jardin Exotique d’Eze) te vinden. Beneden kun je er je tickets al voor kopen. Wijzelf hebben de tuin niet bezocht, omdat we dat niet meer konden combineren in ons reisschema. In deze tuin vind je meer dan 400 soorten cactussen, vetplanten, agaves en meer. Daarnaast heb je een schitterend uitzicht over het dorp, de baaien en natuurlijk de Middellandse Zee. 

Nietzsche Pad 

Wanneer je in bent voor een flinke wandeling, kun je het Nietzsche Pad volgen. Dit pad brengt je vanaf Èze Bord-de-Mer aan het water, naar het op 429 meter hoge Èze Village. Het is een flink steile klim met een hoogteverschil van ruim 400 meter, over twee kilometer afstand. Steeds word je verrast met een nieuw uitzicht.

Het middeleeuwse dorpje is echter op zichzelf al een bezoek waard. Je kunt je hier prima een dagdeel vermaken en genieten van een drankje of een crêpe. Wil je Èze bezoeken, dan raad ik je echt aan om op tijd te komen. Er is erg weinig parkeergelegenheid en het kleine parkeerterrein dat er is, is zo vol. Vanuit Monaco is het ongeveer een kwartier rijden naar Èze, vanuit Nice duurt dit circa 25 minuten. Op zoek naar een accommodatie in de buurt, kijk eens rond op Booking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *