Zweden

Göteborg en Liseberg: het échte winterwonderland in Zweden

Iedere stad uit de kerstsfeer op een andere manier. Vorig jaar bezocht ik Stockholm in de kerstsfeer, vorig weekend was het de beurt aan Göteborg, eveneens gelegen in Zweden. Wil je shoppen én de kerstsfeer proeven, dan is Gotenburg, zoals de stad in Nederland wordt genoemd, samen met attractiepark Liseberg zeker een bezoek waard.

Kerst in Göteborg

Kerst in Zweden voelt toch altijd wel heel anders dan wanneer je naar de kerstmarkt in Duitsland gaat. In Zweden draait het nóg meer om de hele sfeer. Dat betekent echter niet dat je het zonder eten moet doen. Want ook hier hebben de Zweden aan gedacht. Met een warme slok glögg en kanelbullar kom je de uurtjes wel door. De kerstsfeer heb ik eerder al mogen beleven in Stockholm, dit jaar was het de beurt aan Gotenburg, een stad in het westen van Zweden. Dankzij de goede (vlieg-) verbinding vanuit Nederland en België is dit een mooi alternatief voor de verschillende andere steden. Wat moet je gezien hebben in Göteborg?

Liseberg

Ik was er drie dagen en in die dagen red je de stad Göteborg prima. Op vrijdag zijn we rond 16:00 uur het park Liseberg ingelopen. Een bekend attractiepark dat rond de feestdagen helemaal in kerstsfeer wordt gebracht met oneindig veel details, lichtjes en entourage. Ruim op tijd hebben we online de tickets alvast geregeld en betaalden we met zijn tweeën net wat meer dan 26 euro. Dit was alleen de entree voor het park. Wil je ook attracties in, dan ligt de prijs wat hoger.

Al direct bij binnenkomst in het park ademt het allemaal kerstsfeer. Je krijgt de hele vibe direct al mee en aan eigenlijk alles is gedacht. Echte sneeuw werd gecombineerd met nepsneeuw. De enorme kerstboom en het reuzenrad steken boven veel delen van de stad uit. Verspreid door het park heb je veel kerstkraampjes en kun je schaatsen op de ijsbaan. Verder is er ontzettend veel te doen voor kleinere kinderen. Zowel qua vermaak als attracties. Ook als volwassene hoef je je echt niet te vervelen. Je blijft je ogen uitkijken over hoeveel werk er is verricht om de perfecte kerstsfeer over te brengen. Tal van verlichte dieren, vuurkorven waarboven je ook je handen kunt opwarmen.

Het park is heel winters en sfeervol ingericht. Loop over de (gladde) versierde bruggetjes en je komt uit bij ‘Tomtehuset’. Hier zijn de zogenaamde nissar druk in de weer met het verzamelen van verlanglijstjes, regelen van cadeaus en het inpakken hiervan. In een andere ruimte in deze ‘fabriek’ vind je een hele hoek met allemaal tekeningen die de kerstman heeft ontvangen. Ook dit is weer perfect uitgewerkt en draagt echt bij aan het hele kerstgevoel.

Er is voldoende variatie in de kerstmarkt. Je vindt er tal van soorten producten. Denk aan lekkernijen, verschillende worsten, kerstballen, gebrande noten, handschoenen en sloffen en vele producten voor in huis. Veel meer variatie dan bij de bekende Duitse kerstmarkten. Ook vind je tal van stalletjes waar je een draai aan een rad kunt geven voor het winnen van enorme repen chocolade zoals Daim, Oreo of het in Zweden zo bekende Marabou (overigens een absolute aanrader als je heerlijke chocolade zoekt). Helaas waren deze verpakkingen dermate groot voor in de ruimbagage (er was immers al het één en ander gekocht), dus dat heb ik over laten gaan.

Haga en Skansen Kronan

Bij een bezoek aan Gotenburg mag de wijk Haga zeker niet ontbreken. Deze oude wijk bruist van het leven, zeker rond de kerstperiode. In de straat Haga Nygata kun je tal van leuke winkeltjes in, zijn er leuke kraampjes. Een bezoek aan Café Husaren mag ook zeker niet ontbreken. Hier hebben een enorme kanelbullar en nog veel meer lekkere gebakjes, waaronder met het bekende ‘pepparkaka’. Hier kun je heerlijk wat tijd struinen in het dorpse gevoel. Zeker doen! Vanuit Haga loop je naar Skansen Kronan, een voormalige uitkijkpost van waar je een mooi uitzicht hebt over Göteborg.

De stad Göteborg

De stad Göteborg is een leuke stad met leuke straatjes en plekken. Toch is het weer heel anders dan Stockholm en miste ik in Göteborg bijvoorbeeld een beetje de oude gebouwen. Voor de fanatieke shopper heeft de Zweedse stad echt genoeg te bieden, waaronder het grote winkelcentrum Arkaden.

Op zoek naar een leuk restaurant? Dan raad ik zeker restaurant Kungstorget aan. Wij hebben heerlijk genoten van een “Julltalrik”. Hierbij heb je tal van Zweedse delicatessen op één bord, zowel het voor- als het hoofdgerecht. Toe heb je Crème Brûlée, voor een een prima prijs. Een weekend in Göteborg is echt een aanrader. Wij zaten in hotel Vanilla. Absoluut een aanrader. Je zit hier letterlijk midden in de stad, waarbij we zelfs in december voor een hele nette (toch wel scherpe) prijs zaten. Prima ontbijt en heel vriendelijke service. Nog een tip trouwens; vlieg je op Göteborg Landvetter, zorg dan voor een retour van Flyggbussarna, waarmee je direct voor het vliegveld opstapt en een half uur later midden in de stad weer uitstapt. De OV-verbinding tussen het vliegveld en de stad is waardeloos, en dit is echt een waanzinnig fijne manier om in de stad te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *