Zweden

Åre: 10 dingen om te doen in deze geweldige regio Jämtland

Ik ben een onwijze liefhebber van Zweden. In de afgelopen jaren ben ik bij alle bezoeken aan Zweden ook in het populaire wintersportgebied Åre geweest. Maar niet in de winter, maar in de herfst. Ik zet tien redenen op een rijtje waarom je dit gebied zeker niet mag overslaan! Vanuit hier is namelijk zoveel te doen!

Åre

Åre ligt in de regio Jämtland in het midden van Zweden, nabij Östersund. Vanaf de luchthaven Stockholm-Arlanda is het nog zo’n zeven uur rijden naar deze plaats. Tussen Åre en Östersund ligt ook nog het vliegveld Åre-Östersund. Åre is één van de meest geliefde gebieden om op wintersport te gaan in Zweden. Meermaals, onlangs nog in 2019, is hier het WK alpineskiën gehouden. Maar ook als je niet veel om de wintersport geeft, zoals ik, heeft Åre erg veel te bieden. Wij verbleven in verschillende Airbnb’s, maar ook nabij Åre kun je verblijven bij de waterval Ristafallet, waar een camping is. Maar als je hier niet in de winter komt, wat kun je hier dan allemaal beleven? 

Åreskutan

Je ziet hem al van een verte en in het dorp Åre zelf is hij niet te missen, de berg Åreskutan. Deze berg kun je beklimmen vanaf beneden, of met een kabelbaan naar boven. Er is een ‘Kabinbana’ die je bijna rechtstreeks naar de top brengt van de 1420 meter hoge berg. Echter zal deze niet lang meer te zien zijn. Hij is niet meer rendabel, kent duur onderhoud en wordt te weinig gebruikt om nog in bedrijf te houden. Nu kun je gebruik maken van twee andere kabelbanen.

Helaas hebben wij elke keer pech gehad. De ene keer was er veel mist, andere keren slecht weer, de andere dagen ging hij niet vanwege slecht weer. Wel zijn we een eind omhoog gelopen en kun je eventueel gebruik maken van de andere kabelbanen die je halverwege deze berg brengen. Mogelijkheden genoeg. Tijdens het wandelen naar de top kun je blijvend genieten van het uitzicht over het dorp zelf. Houd je niet van wandelen? Er zijn vele MTB-routes uitgewerkt, zodat je heerlijk kunt losgaan op de mountainbike.

Totthummeln en andere bergen

Er is nog veel meer te beleven in Åre, los van de Åreskutan. Wij hebben afgelopen september de Totthummeln berg beklommen. Met een rondje van zo’n 8 kilometer en veel glibberige paden en harde wind met zo nu en dan regen, was het een leuke uitdaging. Tijdens de route kun je genieten van het schitterende uitzicht en bovenop kijk je uit over een berglandschap. Je kunt deze route starten vanaf de weg Totthylan in Åre. Komoot is een handige app om onderweg te gebruiken tijdens je wandeling.

Autoroute

Sowieso is het een ideaal punt om mooie autoroutes te rijden. Over onverharde wegen kun je genieten van de schitterende Zweedse natuur. Je kunt een willekeurige weg pakken en je in niemandsland wanen. We hebben zelfs plekken ontdekt die destijds nog niet op Google (Maps) te vinden waren, zoals een waterval midden in de bossen. Vooral een goed idee om op druiligere dagen te doen met slecht weer. Je hoeft hier echt geen speciale auto voor te hebben. Wij hebben het prima gedaan met een Toyota Yaris. Een bezoek aan de wasstraat is erna wel aan te raden. Als je het heel gek wilt maken, kun je net als ons in 2015, 4,5 uur heen en 4,5 uur terug rijden naar de schitterende Hällingsåfallet. Ook zijn we vanuit Åre naar het Noorse schiereiland Linesøya gereden, wat aardig wat uurtjes verder is.

Gamla Kyrka Åre

Gamla Kyrka is vertaald vanuit het Zweeds ‘oude kerk’, en die hebben ze in Åre wel. Deze kerk, waarvan zoals vaak in Zweden de toren naast het gebouw zelf staat, stamt uit de twaalfde eeuw. Ten tijden van de bouw hoorde de regio Jämtland nog bij Noorwegen. In de 18e eeuw werd de kerk uitgebreid. In de kerk staat een middeleeuws uit hout gesneden beeld van Sint-Olav. Deze komt uit de 14e eeuw. De kerk is absoluut een bezoek waard. Opvallend is dat er uit de muur van de kerk een tak van een berk groeit. Er wordt geloofd dat dat geluk brengt voor de kerk.

Tännforsen

De waterval Tännforsen is één van de grootste (dus niet de hoogste) watervallen van Zweden. Het is absoluut een bezoek waard om hierheen te gaan, het ligt op een kleine 25 minuten rijden van Åre. Je route begint bij het parkeerterrein waar je een paar kronen voor moet betalen. Je loopt over bospaadjes waarlangs verschillende kruiden en planten staan, met wat uitleg. De waterval zelf is schitterend; te bewonderen van boven, beneden en halverwege met verschillende uitkijkposten. In de winter is deze immense waterval bevroren. Deze plek mag je niet missen als je naar Åre reist. Ook in de herfst is hij schitterend!

Handölsforsen

Op Tripmeister had ik het eerder al over een andere grote waterval; Handölsforsen. Een schitterende waterval welke iets minder bekend is dan de Tännforsen. Je kunt je auto er gratis parkeren en loopt in een minuut naar de waterval. Over de waterval is een hangbrug gespannen, waar je overheen kunt wandelen. Als je toch naar deze waterval rijdt, stop dan gelijk even bij de Handöls Kapell. Het is ongeveer drie kwartier rijden vanaf Åre.

Blanktjärn, het meer met turquoise water

Nog niet uitgewandeld, reis dan zeker af naar Blanktjärn; het meer met turquoise water. Kies wel een zonnige dag uit, want anders is het niet zo mooi blauw als op de foto’s. Het meer is gelegen in het natuurgebied Vålådalen, op zo’n veertig minuten rijden vanaf Åre. Het is een flinke wandeling, maar door de schitterende natuur van Zweden. Trek er zeker een paar uren voor uit, en trek je bergschoenen aan.

Brudslöjan Brudesloret

Brudesløret / Brudslöjan

Op de grens van Noorwegen met Zweden ligt nog een ander schitterend natuurgebied. Ik bezocht deze plek in 2015. Hier vind je een 24 meter hoge waterval, bijna precies op de grens tussen de twee landen. Je kiest zelf of je de auto parkeert in Zweden of Noorwegen. Wij wisten destijds niet beter en reden richting Meråker, in Noorwegen. Met als vervolg een flinke wandeling en klimpartij door de Noorse natuur. Via de Zweedse kant is de waterval zelf makkelijker te bereiken. Vanaf de parkeerplaats, zo’n 2,5 kilometer na Storlien, is het circa een kilometer lopen. In het natuurgebied ligt ook een groot adventure-park.

Gemeentehuis Östersund

Östersund

Op de kaart lijkt het relatief dichtbij, maar de stad Östersund is vanaf Åre nog zo’n kleine anderhalf uur rijden. Ik vind Östersund zelf niet echt een must-visit, maar heb je een dag over en wil je graag naar een stad, dan ligt Östersund het meest voor de hand. Je vind er bijvoorbeeld het gemeentehuis en in het centrum tal van winkels. Aan het water kun je ontspannen in het park, of je kunt een terrasje pakken in het centrum. En ben je gek op de Action in Nederland, bezoek dan zeker aan de rand van de stad de Dollar Store. Leuke hebbedingetjes voor lagere prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *