Nederland

Drents-Friese Wold: een gevarieerd Nationaal Park, gewoon in Nederland

Nederland kent verschillende mooie natuurgebieden, de één wat bekender dan de ander. In dit artikel wil ik je kennis laten maken met Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een gevarieerd natuurgebied waar je heerlijk kunt ontspannen.

Drents-Friese Wold

Staatsbosbeheer omschrijft het Nationaal Park Drents-Friese Wold als een bosgebied vol variatie en groots zijn zijn schoonheid. Daar is geen woord aan gelogen. In april bezocht ik deze plek; op een doordeweekse dag. Het was er uitgestorven. Een paar fietsers kwamen voorbij gereden over het geasfalteerde pad. Want je kunt hier niet alleen heerlijk wandelen, in het Nationaal Park is ook gedacht aan fietsen, waarbij je verschillende routes kunt volgen. Het gebied is ook te paard toegankelijk.

Drents-Friese Wold is één van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland. Toch is het niet alleen maar bos, dat je hier kunt vinden. Zo zijn er verschillende vennetjes en kun je zo van de heide naar het moeras lopen, en ook nog zandverstuivingen tegenkomen. In het natuurgebied vind je een grote zandvlakte, welke de naam Aekingerzand heeft gekregen. Deze kun je ook goed zien vanuit de uitkijktoren. Deze houten stellages kun je op met een paar trappen lopen, en zo uitzicht hebt over de schitterende, rustige natuur hier. In Drents-Friese Wold vind je ook zo nu en dan een schaap lopen; schapen die in deze tijd lammetjes hebben gekregen. Ik kan er uren naar kijken. Het gebied is ook rijk aan vogels, waarbij je met regelmaat de specht tegen de stam aan hoort tikken. Ook kuddes stieren, koeien, kalveren en runderen lopen vrij door het gebied.

Gezien we de dag al hadden besteed aan het bezoeken van verschillende hunebedden, hebben wij gekozen voor een relatief korte wandeling. We begonnen bij de parkeerplaats die wat verscholen ligt aan een doodlopende weg, nabij het dorp Wateren. Vanuit daar liepen we naar de uitkijktoren, met uitzicht op de zandvlakte. Het was een route van 5,2 kilometer, maar als we langer de tijd hadden gehad, hadden we zeker een langere route genomen. Hier kun je uitstekend genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *