Nederland

Gulperberg: een hoogtepunt van Limburg

Als je denkt aan vakantie in eigen land, denk je waarschijnlijk al snel aan de Veluwe, Zeeland of Limburg. In deze blog heb ik het over de Gulperberg, een mooi stukje Nederlandse natuur waar veel mensen graag hun tijd doorbrengen.

Gulperberg

Genieten van de natuur zonder ervoor naar het buitenland te hoeven; dan is een bezoek aan Limburg zeker geen gek idee. De provincie heeft alles in zich om een geslaagde vakantie te hebben. De mergelgrotten in Valkenburg, shoppen in Maastricht en vlaai eten…. waar het kan! In het zuiden van de provincie ligt de Gulperberg, die ook wel eens Gulpenerberg wordt genoemd, gelegen aan het dorp Gulpen. Hier komt niet geheel verrassend ook het Gulpener bier vandaan.

Gulperberg

De Gulperberg heeft een hoogte van 157 meter, waarbij hij in het niet valt bij de grote bergen in de omliggende landen. Toch mogen we stiekem een beetje trots zijn op deze berg. Met de auto kun je (op een niet te drukke dag) goed boven komen, je auto parkeren en genieten van het uitzicht over het Limburgse landschap. Voor veel mensen is met de fiets naar boven een nog mooiere uitdaging. Het wemelt van de wielrenners die bezweet de top bereiken van de Limburgse heuvel.

Op de top van de Gulperberg vind je het Mariamonument dat daar staat sinds 1935, welke 13 meter hoog is. Je vindt aan de andere kant van de berg een monument voor Jean Nelissen. Hij begon in de jaren ‘70 als commentator bij de NOS voor de wielerwedstrijden. Onder andere bij de verslaggeving van de Tour de France en andere wielerwedstrijden was hij het, die het vertrouwde stemgeluid over wist te brengen. In 2010 kwam Nelissen te overlijden.

Kasteel van Beusdael

Even ontspannen en genieten van de Limburgse natuur, dat kan prima op de Gulperberg, waar je ook vandaan ook kunt starten met wandelroutes, of kunt ontspannen op de bankjes die er te vinden zijn. Kom je niet met de auto of fiets, dan kun je eventueel met de bus komen, busstation Gulpen. Daar komen bussen vanuit Parkstad, Maastricht, Mechelen, Aken, Valkenburg en Heerlen. Wij bezochten de Gulperberg vanuit Camping Alleleijn, tegen de Belgische grens in Epen met uitzicht op Kasteel van Beusdael. Vanuit die camping kun je ook een mooie autoroute rijden, bijvoorbeeld naar La Hoëgne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *