Zweden

Bezoek de onbekende Handölsforsen en Handöls Kapell in Zweden

Ik ben een echte fan van Zweden. Heerlijk tot rust komen in de schitterende natuur en genieten van het moois dat Zweden te bieden heeft. In deze blog laat ik je kennis maken met de Handölsforsen en de Handöls Kapell. Deze zijn namelijk lang niet zo bekend.

Handölsforsen

Deze week bezocht ik in Zweden de schitterende Handölsforsen. Een waterval die volgens mij maar door weinig toeristen bezocht worden. De waterval is te vinden in de regio Åre. De reizigers gaan namelijk sneller naar de bekendere Tännforsen. Hoewel deze ook zeker een bezoek waard is, mag een bezoek aan Handölsforsen absoluut niet ontbreken. Deze schitterende waterval vond ik toevallig tijdens een zoektocht op Google Maps, een paar jaar geleden. In 2015 bezocht ik hem ook en nog altijd blijf ik onder de indruk van de enorme watermassa die door de rotsen stroomt. Daarbij, in de herfst is het met de schitterende felle rode, gele en oranje kleuren een nog mooier gezicht.

Handölsforsen hangbrug

Het meest kenmerkend aan de Handölsforsen is de hangbrug die over het water hangt. Deze kun je betreden met maximaal drie personen, zo meldt het bord dat aan het begin van de brug staat. Aan de overkant van de brug vind je nog een natuurgebied waar je kunt wandelen. Waar de Handölsforsen begint is niet veel te beleven. Je parkeert de auto en je wandelt in een paar minuten direct naar de waterval. Het water van de waterval wordt gebruikt voor het opwekken van energie.

Handöls Kapell

Onderweg naar de Handölsforsen kom je ongetwijfeld langs een fotogenieke kapel. Dit kapelletje heeft de naam ‘Handöls Kapell’ meegekregen en is natuurlijk vernoemd naar het dorp zelf. De kapel werd in 1799 gebouwd, waarbij deze vijf jaar later geopend werd. In 1860 werd het door gebrekkig onderhoud sterk verwaarloosd en in de jaren 19xx werd het gerestaureerd. De Handöls Kapell is volledig vervaardigd uit hout en is schitterend om te zien. Verschillende stukken in de kapel stammen nog van vroeger.

Je kunt de Handöls Kapell bezoeken. De Zweden zijn te goeder trouw. De sleutel vind je aan een spijker naast de deur. Je mag hem gebruiken om de kapel te betreden. Na je bezoek hang je hem weer terug. De kapel heeft een liefelijke uitstraling, zo kwam het op mij over. Zeker een stop waard als je toch al onderweg bent naar de waterval.

Wegen Zweden

Bereikbaarheid

De Handölsforsen zijn goed bereikbaar met de auto, met het openbaar vervoer is geen optie. Vanuit Åre is het ongeveer drie kwartier rijden naar de Handölsforsen. De kapel kun je niet missen als je hier naartoe onderweg bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *