Spanje

Rupit: middeleeuws stadje vol charme in de Spaanse bergen

Ik hou ervan om naar oude dorpjes te gaan in het buitenland. Zo ook in Spanje. Eerder bezocht ik al Mura, nu neem ik je mee naar een ander middeleeuws dorpje in Catalonië; Rupit, en Church of Sant Romà; de kerktoren in het stuwmeer. Het stadje is echt een bezoek waard. Neem je camera maar mee!

Rupit

Op anderhalf uur rijden van Barcelona ligt het stadje Rupit, gelegen boven de stad Víc, in het Spaanse Catalonië. Buiten het seizoen ben ik vanuit mijn appartement in Castelldefels (ten westen van Barcelona) een mooie autorit gaan maken. Ik bezocht Montserrat, waar ik later nog een keer op terug zal komen op Tripmeister, gevolgd door Mura. Daarna over de N-141d weg naar Rupit, en die weg zul je niet snel vergeten. Het is een schitterende weg, maar gaat over in een bosweg met haarspeldbochten, slecht asfalt en smalle stukken. Gelukkig had ik op mijn rit nauwelijks tegenliggers. Het was genieten. En als je dan een tegenligger hebt, is dat natuurlijk nooit op een recht stuk, maar altijd in een bocht, jammer. Gelukkig rijden de Spanjaarden best relaxed vind ik, dus dat scheelt wel wat.

Church of Sant Romà

Church of Sant Romà

Overigens zijn er nog veel meer wegen die je naar Rupit brengen, maar ik wilde de rit gelijk combineren met het zien van de kerktoren in het Pantà de Sau stuwmeer; de Church of Sant Romà. Deze ruïne zie je vooral goed als het waterpeil laag staat. Dat was tijdens mijn bezoek in februari 2023 zeker het geval. Je komt er niet echt heel dichtbij, maar het gezicht blijft tof.

Door naar Rupit

Na de nodige foto’s gemaakt te hebben, vervolg ik de weg richting Rupit. Na vijftig minuten rijden kom ik aan het eind van de middag aan in dit fantastische stadje. Het ademt één en al charme en is in het echt nog mooier dan op de foto’s. In februari ben je duidelijk buiten het seizoen en zie je slechts een handjevol toeristen en zijn het verder de bewoners van het dorp die er wandelen. De geur van de open haard hangt in het dorp.

Aan het begin van het dorp ligt een grote parkeerplaats. Daar parkeer je drie kwartier gratis, daarna betaal je een euro per uur. Vervolgens kan de wandeling naar het oude stadje beginnen. De Carrer Barbacana loop je af, waarna je vanzelf het dorp zelf inloopt. Dat kan niet missen met verderop smalle steegjes met oude klinkers en oude huizen. Je waant je gelijk in een tijd van lang geleden. Vanuit het hogergelegen gedeelte kijk je uit op de waterval van het dorp. Rupit is niet heel groot, maar toch kan het door de verschillende steegjes, trappetjes en straatjes soms een beetje aanvoelen als een doolhof. Het brengt gelijk de charme in het dorp.

Hier en daar kom je uit op een oud pleintje. Op één van die binnenpleintjes stuit ik op een oude antieke Morris 1100 auto. De tijd heeft hier echt stilgestaan! Er is niet ontzettend veel levendigheid tijdens mijn bezoek. Er zijn wat kleine souvenirwinkels die ook wat boodschappen verkopen. Bezienswaardigheid van Rupit is verder ook de hangbrug, die zo te zien ook al even meegaat. Je mag er met maximaal 10 personen op. Meer moet je ook niet willen ;-). 

Rupit is weliswaar niet groot en met een uurtje heb je het meeste wel gezien; het neemt niet weg dat Rupit echt een bezoek waard is, waar je echt van kunt genieten. Ik raad een bezoek aan Rupit dan ook zeker aan! Combineer je het net als ik met Mura en de autoroute langs de Church of Sant Romà, dan heb je je hele dag heel mooi gevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *