Nederland

Amerikaanse begraafplaats Margraten in Limburg: een boeiend bezoek

Verspreid over heel Europa zijn er Amerikaanse begraafplaatsen. In Nederland is er één Amerikaanse begraafplaats, te vinden in Limburg. In deze blog deel ik mijn ‘trip’ naar ‘Netherlands American Cemetry and Memorial in Margraten.

Amerikaanse begraafplaats in Margraten

Limburg als Nederlandse provincie veel te bieden. Niet alleen mooie natuur zoals de Brunsummerheide, maar juist ook andere bezienswaardigheden. Tussen Maastricht en Gulpen, waar je dan ook de Gulperberg vindt, ligt het dorpje Margraten. Het dorp telt zelf nauwelijks 4000 inwoners, maar toch is het een belangrijke plek voor toeristen. Niet alleen uit Nederland, maar juist ook uit het buitenland. In Margraten vind je namelijk het Netherlands American Cemetry and Memorial monument.

Deze begraafplaats, dat tevens een monument is, is er ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die gestreden hebben voor onze vrijheid in de Tweede Wereldoorlog. Omdat de Amerikanen hun gevallenen niet wilden begraven op het terrein van de vijand, werd gezocht naar andere plekken om de soldaten te begraven. Om die reden vind je verspreid over Europa, verschillende Amerikaanse (maar ook bijvoorbeeld Canadese en Poolse) begraafplaatsen. Eén daarvan is Margraten. Hier liggen 8301 Amerikaanse slachtoffers.

Amerikaanse begraafplaats Margraten

De begraafplaats in Limburg is 26,5 hectare groot en staat onder verantwoordelijkheid van de Amerikaanse overheidsinstelling ‘American Battle Monuments Commission’. Er is een Ereplein waarbij de namen van 1722 Amerikanen gebeiteld is in de muren. Dit is het aantal slachtoffers dat nooit is gevonden of waarvan de identificatie niet vastgesteld kon worden. Op de begraafplaats liggen niet alle slachtoffers. Ongeveer 61 procent van de slachtoffers zijn op verzoek van nabestaanden gerepatrieerd naar Amerika.

Ben je in Limburg, dan is een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten absoluut een bezoek waard. Het laat een diepe indruk achter met de vele witte kruizen die netjes op het grasveld staan. Daarnaast krijg je veel informatie over bijvoorbeeld de routes die zijn afgelegd voor de militaire operaties.

Locatie

De Amerikaanse begraafplaats in Margraten is gelegen aan de N278. De straatnaam is Amerikaanse Begraafplaats 1 in Margraten. De Cemetry is ook uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Tussen Maastricht en Aken rijdt Arriva buslijn 350. Deze heeft een halte genaamd ‘Amerikaanse Begraafplaats’. Vanaf daar loop je direct naar de begraafplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *