Nederland

Bezoek het Nationaal Bus Museum in Hoogezand en ga terug in de tijd

Eerder deze maand heb ik een bezoek gebracht aan het Nationaal Bus Museum, gelegen in het Groningse Hoogezand. Ben je in de buurt van dit museum, dan kan het zeker interessant zijn hier toch even een bezoekje aan te brengen. Momenteel is er ook nog eens een hele boeiende expositie.

Nationaal Bus Museum

De Noordelijke provincies hebben veel te bieden aan bezienswaardigheden en dagjes weg. Een tip die ik in dit artikel wil delen is het ‘Nationaal Bus Museum’ in Hoogezand, voorheen bekend onder de naam Noordelijk Bus Museum en was destijds gevestigd in Winschoten. Nu kun je dus naar Hoogezand afrijden om oude bussen van vroeger te bekijken, maar ook om een interessante expositie bij te wonen. Heel 2021 is er de expositie van het busvervoer in en vlak na de tweede wereldoorlog.

Het is een boeiende expositie met niet alleen videobeelden en achtergrondinformatie, maar ook van daadwerkelijke voertuigen die stammen uit de oorlog. Zo is er een oude bus te zien, die met half verduisterde koplampen door de straten moest rijden en voorzien was van gordijntjes, om zo min mogelijk op te vallen voor de luchttroepen. Het verhaal over deze bus wordt enthousiast verteld door één van de vrijwilligers. Vol passie wordt verteld en voegt echt wat toe aan het bezoek. In het museum vind je bijvoorbeeld een omgebouwde postwagen als bus, welke in Nederland heeft rondgereden. Daarnaast is er nog veel meer over te zien; ook hoe Nederlanders destijds bij een volle bus, de bus moesten verlaten als er ook Duitsers met de bus mee moesten.

Buiten de expositie om is er ook nog aardig wat te zien. Denk aan een tentoonstelling van een hobbyist die onwijs veel modelbussen met de hand heeft gemaakt. Het wagenpark beslaat tientallen voertuigen. Hierbij gaat het ook om bussen van busbedrijven van vroeger, zoals GADO uit Groningen en de eerste trolleybus uit Arnhem. Het is helaas niet mogelijk om de bussen te betreden, maar je krijgt al met al toch een goed beeld. De collectie bestaat verder uit de bekende gele bussen, de witkar uit Amsterdam en een hoop documentatie en kleinere objecten. Ook is er de olijfgroene bus waarbij een fiets meegenomen kon worden. Eén van de vrijwilligers heeft die bus zelf nog gereden. Vol enthousiasme wordt het verhaal verteld dat het meenemen van fietsen veel gebruikt werd, dat de chauffeur met een trappetje omhoog moest om de fiets op het dak te leggen. Niet zelden gebeurde het dat de fiets bleef hangen achter takken en hij in de boom bleef hangen. Op de terugreis werd de bus weer onder de boom geparkeerd om de fiets weer uit de boom te halen.

Bezoek aan Nationaal Bus Museum

Je kunt het Nationaal Bus Museum prima met de auto bereiken; de parkeerplaats is voor de deur. Het museum zelf is gelegen op een industrieterrein; Produktieweg 13 in Hoogezand. Ook met het openbaar vervoer is het museum te bereiken. Pak hiervoor Qbuzz lijn 76 tussen Groningen en Hoogezand. Je stapt uit bij halte Foxhol, Industrieweg. Arriva trein Groningen – Bad Nieuwe Schans stopt bij station Kropswolde, en dat bevindt zich op loopafstand van het museum.

Volwassenen betalen 6,50 euro entree. Voor kinderen tot 13 jaar kost het 5,00 euro en kinderen tot 5 jaar zijn gratis. Bij entree krijg je een muntje voor een gratis kopje koffie of thee. Daar kun je hem in het restaurantje opdrinken, naast de grote LEGO-bus, miniaturen en een simulator waarbij je zelf achter het stuur kunt kruipen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *