Nederland

Brunssummerheide: een schitterend stuk Nederland in Limburg

In Limburg zijn er genoeg plekken te vinden die je heerlijk laten ontspannen. Het heidenatuurpark Brunssummerheide hoort daar wat mij betreft zeker bij. Het is een uitgestrekt natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen.

Brunssummerheide

Ik bezocht de Brunssummerheide in september toen de paddenstoelen uit de grond begonnen te komen. De heide was niet meer zo mooi in bloei als enkele weken ervoor, maar dat maakte de pret er niet minder om. De Brunssummerheide is gelegen in het zuiden van Limburg nabij Heerlen. Het gebied is van Natuurmonumenten en zij omschrijven het als een afwisselend natuurgebied, met naaldbossen, loofbomen, zandvlaktes en heide. Niets aan gelogen.

Met een grootte van circa 600 hectare is de Brunssummerheide een schitterend gebied om tot rust te komen en de natuur te ontdekken. Naast wandelen kun je in het natuurgebied ook fietsen, golfen en paardrijden. Opvallend aan het gebied is dat het voor een deel bestaat uit een vuilstort, waar onder andere het bezoekerscentrum op gebouwd is. Overigens merk je daar tijdens je bezoek niets van ;-).

brunssummerheide

De Brunssummerheide zelf is een heuvelachtig heidegebied met mooie natuur. Daarbij is er ook een beekdal met ‘De Rode Beek’. Voor degenen die graag fotograferen is de plek ook ideaal. Je kunt hier aan de slag met landschapsfotografie, maar juist ook met macro, omdat er veel insecten leven en planten bloeien. Ieder seizoen leent zich voor een bezoek aan de Brunssummerheide.

In het natuurgebied vind je verschillende wandelroutes, welke aangegeven worden met gekleurde paaltjes. De routes variëren in afstand van 1 tot zo’n 13 kilometer, al kun je ook zelf op onderzoek uitgaan. Een ideale bestemming om je een paar uur te vermaken!

brunssummerheide herfst

Bereikbaarheid

Bij de Brunssummerheide parkeren kan op twee plekken; aan de Schaapskooiweg in Heerlen, nabij de sterrenwacht, of in Landgraaf aan de Brunssummerweg. Het parkeren is gratis, maar op drukke dagen kan het een uitdaging worden om een parkeerplek te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.