Duitsland

Quedlinburg: middeleeuws stadje in de Duitse Harz

Duitsland is een land dat ontzettend veel te bieden heeft. Niet alleen veel geschiedenis en boeiende steden, maar ook romantische plaatsen en locaties. Quedlinburg ligt in de Harz en kenmerkt zich door middeleeuwse bouwstijl, de historische binnenstad en vakwerkhuizen.

Quedlinburg

Vorig jaar augustus bezocht ik de Duitse Harz. Een schitterend gebied met niet alleen uitgestrekte natuur, maar ook boeiende plaatsen. Zo bracht ik ook een bezoek aan Goslar, dat overigens ook de moeite waard is voor een bezoek. Verder bezocht ik bijvoorbeeld Wernigerode en dus Quedlinburg, allemaal aan de rand van natuurgebied de Harz. Het stadje telt zo’n 24.000 inwoners en staat met de stiftskerk (Sint-Servaaskerk) op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tussen 1949 en 1990 lag de stad in de DDR. Quedlinburg kent een rijke geschiedenis en is gedurende de periode dat het bij de DDR werd ‘ondergebracht’ erg verwaarloosd.

Quedlinburg heeft 1327 vakwerkhuizen, waarvan er zo’n 1500 voor het jaar 1700 zijn gebouwd. Enkele stammen zelfs van voor 1530. Boven de stad steekt het kasteel en de stiftskerk uit. Deze heeft de naam Sint-Servaaskerk meegekregen en staat op de Schlossberg. Het is een heerlijk gemoedelijk stadje, en ook nog eens erg fotogeniek. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Marktplatz’ met het raadhuis. Je kunt er verder terecht voor pittoreske straatjes en terrasjes om wat te drinken. Net als het schitterende Rothenburg ob der Tauber ligt Quedlinburg aan de Romantische Strasse. Dit is een beroemde route door Duitsland, welke door veel natuur gaat, en ook middeleeuwste stadjes meepakt.

Vanuit Utrecht is Quedlinburg zo’n 500 kilometer rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *