IJsland

Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland: wordt onterecht overgeslagen

Tijdens mijn rondreis door het schitterende IJsland heb ik onwijs veel moois mogen aanschouwen. Met regelmaat is het even wegdromen bij het bekijken van de foto’s die langskomen. In deze blogpost vertel ik je meer over de Dynjandi waterval, een schitterend brede waterval in het westen van IJsland.

Dynjandi waterval

Al eerder schreef ik verschillende blogs over tips voor IJsland. De Dynjandi waterval mag er wat mij betreft ook niet op ontbreken. De bucketlist voor onze reis naar IJsland was lang, en we hebben bijna alles kunnen afvinken tijdens de drie weken die we er waren. Op de lijst stonden veel watervallen, heel veel watervallen. De ene uiteraard spectaculairder dan de andere. De Westfjorden worden relatief vaak overgeslagen bij een bezoek aan IJsland en wat mij betreft is dat ontzettend zonde. Dan mis je bijvoorbeeld ook de Dynjandi waterval.

Tijdens onze rondreis in september 2019 bezochten we de Dynjandi waterval, die ook wel Fjallfoss wordt genoemd, vanuit Ísafjörður. De route ging over de Vestfjarðarvegur en de ‘60’. Een weg die vol zit met kuilen en en stenen, maar waar je verrast wordt met schitterende uitzichten. Heb je hoogtevrees, dan kun je beter niet achter het stuur plaatsnemen. Soms ga je vrij dicht langs de afgrond. 

De waterval

Dan de Dynjandi waterval zelf; deze kent een hoogte van 100 meter en is bovenaan 30 meter breed. Eenmaal beneden kent hij een breedte van 60 meter. Het water valt trapsgewijs naar beneden. Overigens is alleen de enorme waterval de Dynjandi, deze bestaat uit zeven ‘verdiepingen’. Elke losse waterval heeft ook een eigen naam. Van beneden naar boven hebben deze de volgende namen; Bæjarfoss, Hundafoss, Hrísvaðsfoss, Göngumannafoss, Strompgljúfrafoss en de Hæstahjallafoss. Je kunt er gemakkelijk komen. Voor de waterval vind je een parkeerplaats met toiletgelegenheid. Vanaf daar loop je direct naar de waterval(len) zelf. Vanaf de parkeerplaats kun je een bewegwijzerde wandelroute volgen of zelf op ontdekking gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *