Duitsland

Goslar: schitterend stadje vol vakwerkhuizen in de Duitse Harz

Ik schreef het al eerder; Duitsland heeft tal van schitterende, mooie, oude stadjes. Ik wil je graag kennis laten maken met Goslar, waarvan de historische binnenstad te vinden is op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En dat is niet vreemd, want er is veel te zien.

Goslar

Afgelopen augustus bezocht ik voor een aantal dagen de Harz, in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Even heerlijk tot rust komen bij Camping Am Niemetal, waar we ontzettend hartelijk werden ontvangen en je je heerlijk in rust waant. Vanuit daar reden we een mooie route langs tal van stadjes en plekken die op de bucketlist stonden. Eén daarvan was dus Goslar. Het kenmerkt zich door de oude stadsmuur die het stadscentrum omringt. Verder zijn er zo’n 1500 vakwerkhuizen, smalle steegjes en staat de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Goslar kent ook een rijke geschiedenis, letterlijk rijk. Dankzij zilver en de kopermijn Rammelsberg was het een rijke stad. De rijkdom vind je verspreid door de stad terug, maar met name op de Marktplatz, waar je oude, historische panden ziet in een luxe jasje. Op de Marktplatz is ook een dakopbouw met een klokken- en figurenspel. Dit gebeurt vier keer per dag, en is een uitbeelding van de geschiedenis van de mijnbouw in de Rammelsberg. Het is een hele happening en alle blikken en camera’s staan erop gericht. Een bezoekje waard.

Na het aanschouwen van het klokken- en figurenspel kun je de stad in. Winkels genoeg in het centrum. Verder biedt Goslar de grote Marktkirche St. Cosmas und St. Damian. Hij valt op door de twee verschillende kerktorens die hoog de lucht in gaan. Na een brand in 1593 is de noordelijke toren als open lantaarn gebouwd. Binnen is er een torenkamer die vroeger dag en nacht gebruikt werd als post om branden in de stad te zien. Vlakbij de binnenstad vind je ‘Kaiserpfalz’, het keizerlijke paleis dat stamt uit de 11e eeuw.

Sinds 2010 is ook de Oberharzer waterkrachtcentrale op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden. Deze bevindt zich ook nabij de stad Goslar, net als dus de eerder beschreven Rammelsberg, waar je nu het museum kunt bezoeken. Op de website van Goslar vind je ook nog enkele bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn.

Bereikbaarheid

Goslar heeft verschillende parkeerplekken verspreid over de stad. Volg niet blindelings de TomTom, want dan word je gerust straatjes in gestuurd waar je helemaal niet in mag, weet ik uit ervaring. Wij hebben de auto uiteindelijk ‘stiekem’ bij de REWE supermarkt aan de Dr.-Wilhelm-Kempe-Straße 4 gezet. Officieel is dat niet helemaal de bedoeling. Je loopt wel door de smalle straatjes en een parkje naar het centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *