Duitsland

Rothenburg ob der Tauber: het mooiste stadje van Duitsland

Ten westen van Neurenberg, ten oosten van Frankfurt en ten noorden van Stuttgart ligt het stadje Rothenburg ob der Tauber. Dit stadje is geliefd onder toeristen en dat is niet gek, ik vind het een heerlijke plek! 

Rothenburg ob der Tauber 

Het Beierse stadje Rothenburg ob der Tauber mag zeker niet ontbreken op Tripmeister. Na een lange reis langs verschillende steden in Oost-Europa was dit stadje de laatste tussenstop. Het kenmerkt zich door de bouwstijl uit de middeleeuwen, en toegegeven, je waant je bijna nog in de middeleeuwen. De sfeer is heerlijk, en je kunt je er prima vermaken. Ondanks dat de toeristische insteek er duidelijk is, vond ik dat het juist toch heerlijk vermakend aanvoelt. 

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber kenmerkt zich ook de stadsmuren. Daarbij horen ook poorten en torens, die je zeker van dichtbij moet bekijken. Het meest bekende plekje van Rothenburg ob der Tauber is ‘Plönlein’, gelegen aan het Plönplein. Ikzelf leerde dit plaatsje kennen op Instagram en als je op deze plaats zoekt, krijg je bij een groot deel van de resultaten deze poort-toren te zien. Het is erg fotogeniek met de verschillende hoogteniveaus, kleurrijke vakwerkhuisjes en het middeleeuwse gevoel. Als je door de poort loopt, kom je bij het bastion, waar je een mooi stuk langs de stadsmuur kunt lopen.

Op het marktplein (Marktplatz) is ook voldoende te beleven. Je ziet er het gotische Rathaus, welke stamt uit het jaar 1250. In 1501 is een deel hiervan verloren gegaan door een brand, welke zo’n 70 jaar later weer volledig hersteld was. Rothenburg is ook een ideale plek als je van kerst houdt, want je vindt er een kerstmuseum. Door gebrek aan tijd heb ik deze helaas niet kunnen bezoeken. In het stadje vind je ook verschillende oude fonteinen die nog steeds functioneren.

Burgtor Rothenburg ob der Tauber

Ook een bezoek waard is Burggarten met Burgtor, een klein parkje met de oorspronkelijke ingang van de burcht. Je hebt hier ook toegang tot de barokke kasteeltuin. Loop je iets verder door dan heb je nog een mooi uitzichtpunt. Ik was hier helaas maar één dag, maar je kunt hier gerust nog een dag extra voor uittrekken. Er hangt zo’n gezellige, fijne sfeer in dit stadje dat ik hier zeker nog eens terug wil komen. Er is namelijk nog veel meer te melden en te zien.

Bereikbaarheid

Rothenburg ob der Tauber is het beste te bereiken met de auto. Het ligt ten westen van de A7. Ga je met het openbaar vervoer, dan kun je uitstappen bij het treinstation van Rothenburg ob der Tauber. Er vertrekken treinen van en naar Steinach. Vanuit daar kun je verder reizen naar grotere plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *