Zweden

Röttle en uitzichttoren Tegnértornet: het mooiste plaatsje van Zweden?

Ga je binnenkort naar Zweden, en ben je op zoek naar mooie reistips voor dit schitterende land? Op Tripmeister heb ik al veel Zweden tips gegeven en in dit artikel geef ik je er nog eentje; Röttle. Op steenworp afstand van Jönköping! Daarnaast geef ik je de tip voor uitkijktoren Tegnértornet.

Röttle

Kijk je op de kaart (of Google Maps), dan zie je pas hoe groot Zweden is. Niet voor niets is er genoeg te beleven. Vooral voor de liefhebber van natuur, wandelingen en rust is het een walhalla. Het is dan ook een land waar ik erg graag kom. Op deze pagina vind je de nodige Zweden tips. In een eerdere blog heb ik op een rijtje gezet, via welke manieren je naar Zweden kunt reizen en wat dit ongeveer kost. In deze blog laat ik je kennismaken met Röttle. Wat een heerlijk plaatsje! Het wordt ook wel Röttle By genoemd. By is ‘dorp’ vertaald naar het Nederlands.

Röttle

Wanneer we in de buurt zijn van Röttle, stoppen we daar. Het dorpje ligt naast snoepdorp Gränna, waarover ik eerder schreef. Je kunt het uitstekend met elkaar combineren. Doordat het langs de E4 (tussen Jönköping richting Stockholm) ligt, kan het ook een mooie stop zijn wanneer je op doorreis bent naar een ander gedeelte van Zweden. Wat maakt Röttle zo bijzonder? Het ademt rust, voelt knus aan en je waant je écht in Zweden; het is namelijk ontzettend fotogeniek. Röttle ligt op een berghelling en kan daardoor soms een beetje heuvelachtig zijn.

Wanneer je een parkeerplaats hebt gevonden kun je beginnen aan een korte wandeling door het dorpje. Ik adviseer je auto te parkeren op de parkeerplaats in de nabijheid van Röttle Hamn, de haven. Daar is ook een erg net toilet. Vanaf daar kun je naar beneden lopen naar het haventje en genieten van het kabbelende water. Je vervolgt het pad weer terug richting het dorp, waar de roodgeverfde huisjes staan te stralen. Pittoresk is het huisje met het kleine bruggetje over de stroomversnelling. In het voorjaar en in de zomermaanden staat hier alles schitterend in bloei.

In Röttle heb je daarnaast ook nog de Röttle vattenfall, ofwel de waterval van het dorpje. Met een trap kun je naar beneden lopen. Stel je geen enorme waterval voor, maar het is wel een bezoekje waard als je er toch bent. Verder vind je in het dorp, dat vooral uit rood geverfde huisjes bestaat, nog wat oude molens, waarvan sommigen stammen uit de 17e eeuw. Hier wordt bijvoorbeeld meel gemalen. De huisjes stammen vaak uit de 18e en 19e eeuw.

Tegnértornet

Ben je in de buurt, neem dan ook zeker de Tegnértornet mee. Deze uitkijktoren is niet voor degenen met hoogtevrees. Je loopt over stalen trappen naar boven, waar je uitkijkt over het schitterende bosrijke gebied van dit deel van Småland. Je ziet de veerboot naar het de overkant, Visingsö in het Vättermeer. Maar bovenal veel water en de groene bossen. Het is een 1,5 kilometer lange, steile wandeling van de parkeerplaats die parallel aan de E4 ligt. Toen ik er was vond ik de uitkijktoren wel ‘wat spannend’. Sommige (van de circa 150!) treden zaten niet helemaal lekker vast en de toren bewoog mee met de wind, wat je toch wel voelde. Maar met het uitzicht werd je dik beloond.

Op Google Maps kun je de exacte locatie terugvinden van het (vrij kleine) parkeerterrein van de Tegnértornet, die vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *