Zweden

Gränna: het zoete snoepdorp van Zweden

Als je vaker Tripmeister bezoekt, dan weet je al dat ik een voorliefde heb voor Zweden. In deze nieuwe blog laat ik je kennis maken met Gränna, gelegen in de nabijheid van Jönköping en bekend van de snoepjes en het snoep.

Gränna

Zweden is echt niet alleen het land van het knäckebröd en de köttbullar. Het land kent een rijke geschiedenis als het om snoep gaat. Daar zijn ze in Zweden namelijk gek op. In veel stadjes vind je uitgestalde snoepwinkels, en op sommige plekken vind je zelfs gigantische snoepwinkels waar je je helemaal arm kunt scheppen aan snoep. Ze hebben zelfs ‘Candy Airlines’, een omgebouwd vliegtuig als snoepwinkel. De zoetekauwen komen hier wel aan hun trekken. Bij een bezoek aan Zweden mag een uitstapje naar Gränna niet ontbreken.

Gränna Zweden

Geschiedenis 

De geschiedenis in het kort; in 1859 wilde een weduwe vrouw, Amalia Eriksson, een snoepwinkeltje aan huis overnemen van haar overleden man. Vrouwen mochten van de Zweedse wet destijds geen eigen winkel beheren. Ze schreef een brief naar hogere instanties en kreeg toestemming. Al snel werden de snoepjes, die eerst nog in de kast werden bewaard, een groot succes. Uiteindelijk is het gegroeid naar wat we nu zien in Gränna. Het originele recept zou nog steeds geheim gehouden worden, en alleen bekend zijn bij medewerkers die er tenminste twee jaar werken.

Gränna ligt in de gemeente Jönköping, ten oosten van het bekende Vätternmeer, op een half uur rijden van de stad. De bekendheid van het dorp zit hem in de zuurstokken die hier bekend zijn onder de naam ‘Polkagris’. Traditioneel zijn ze wit-rood gestreept en in de vorm van een wandelstokje, of juist als lange stukken, in vele verschillende smaken. Je vindt ze dan ook door het hele dorp. Verspreid over de verschillende winkeltjes, kun je ‘live’ meekijken met hoe de zuurstok hier wordt gemaakt. Een boeiend proces, want wat begint met een enorm stuk, eindigt in een zuurstok(je). Het wordt gerold, gekneed en gedraaid. Je kunt zelfs workshops volgen om zelf je eigen zuurstok te maken, al moet je hiervoor wel diep in de buidel tasten, bijvoorbeeld bij Polkapojkarna.

In de verschillende snoepwinkeltjes kun je niet alleen terecht voor zuurstokken. In Gränna vind je ook tal van (heerlijke) zuurtjes in vele verschillende smaken. Peer, cola, aardbei, banaan-karamel, watermeloen, met dropsmaak en vele andere smaken; je vindt het er allemaal. Ook tal van andere snoeperijen en souvenirs vind je terug in de winkelstraat van Gränna.

Gränna is vrij kleinschalig, maar zeker een bezoek waard. Zeker omdat het langs de E4 ligt en dus goed te combineren is met je reis tussen Jönköping richting Stockholm. Goed te combineren met een bezoek aan de waterval van Röttle en de ruïne die je langs de E4 terug kunt vinden; Brahehus Slott.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *