Slowakije

Bratislava in Slowakije: rustige, maar heerlijke hoofdstad aan de Donau

Toe aan een stedentrip naar een stad die minder druk is, en toch genoeg bezienswaardigheden heeft? Bratislava, de hoofdstad van Slowakije is hiervoor een mooie aanrader. Een stad die goed te combineren is met andere citytrips.

Bratislava

In 2018 heb ik een zelf uitgestippelde route gereden door verschillende plaatsen en steden in Oost-Europa. Dit waren Praag (met onder andere de geweldige Prague Zoo), Boedapest, Wenen, Česky Krumlov en ook Bratislava, laatstgenoemde is de hoofdstad van Slowakije. Vele malen minder toeristisch dan de hiervoor genoemde steden, maar absoluut een bezoek waard. Bratislava is een mooie stad waar je prima 1 á 2 dagen op je gemak kunt vertoeven.

We verbleven in een appartement aan de rand van de binnenstad van Bratislava. Op loopafstand van de bezienswaardigheden en dus het centrum zelf. Eenmaal de straat uit kwamen we bij het Kasteel van Bratislava, of in het Slowaaks: Bratislavský hrad. In het jaar 1811 werd het kasteel getroffen door een grote brand, wat het kasteel grotendeels heeft verwoest. In de twintigste eeuw werd het kasteel weer hersteld en is het nu één van de bezienswaardigheden van Bratislava.

Kasteel Bratislava

Een bezoek binnenin stond niet bij ons op de planning. Mocht je daar wel voor gaan, dan kun je de verschillende bouwstijlen bewonderen, samen met de kroonjuwelen uit de dertiende eeuw Er omheen valt ook genoeg te zien. Je kunt rondom het kasteel lopen en genieten van het uitzicht over de stad en kunt genieten van de tuinen of het wandelpad rondom het kasteel. Je hebt ook zicht op de bijzondere Most SNP brug. Deze brug heeft bovenin een restaurant, welke de vorm heeft van een ufo. De brug die in Slowakije zelf Nový Most wordt genoemd, is de langste tuibrug ter wereld. Deze ligt over de rivier de Donau, is een kleine 432 meter lang en werd in 1972 opgeleverd. Deze brug heeft een gewicht van ruim 7500 ton, is 21 meter breed en kan ook gebruikt worden door voetgangers en fietsers, dankzij speciale stroken onder de brug.

Andere bezienswaardigheden

Zeker een bezienswaardigheid in Bratislava is het oude hart van de stad, Staré Mesto. Hier vind je vele oude gebouwen zoals de Martinsdom. Dit is de oudste kerk van de stad. Kenmerkend zijn ook de schilderachtige straatjes. Hlavné Namestie is het lokale plein in het centrum van Bratislava. Je vindt er ook oude vakwerkhuizen.

Men at Work

Kenmerkend voor Bratislava zijn ook de kenmerkende putten. Verspreid over de stad vind je deze opmerkelijke standbeelden, waarbij je bijvoorbeeld een man uit de put ziet hangen. De meest bekende hiervan is ‘Man at work’. Vanuit de put wordt door Čumil, zoals deze beste man heet, meer naar mensen gekeken dan dat er gewerkt wordt. Deze beelden een paar jaar na de Slowaakse onafhankelijkheid in de stad geplaatst. Het imago van het communistische verleden moest opgepoetst worden. Geheel ongeschonden komt Čumil er overigens niet vanaf. Door onoplettende chauffeurs is deze man al een aantal keer zijn hoofd verloren.

Men at work Bratislava

Bratislava heeft verder nog veel meer te bieden. Denk aan de paleizen en kerken in de Slowaakse hoofdstad. Een kerk die niet gemist mag worden bij een bezoek aan Bratislava is de Sint Elizabethkerk, ook wel bekend als de Blauwe Kerk. De kerk kent de Hongaarse Art Nouveau stijl en werd begin 19e eeuw gebouwd. Zowel binnen als buiten is het blauw dat de klok slaat. Binnen zijn er vele kunstwerken te bewonderen.

St Elizabethkerk Bratislava

Zeker is wel, Bratislava is niet te vergelijken met het grote Praag, Wenen of Boedapest, maar wel goed te combineren met een bezoek aan deze steden. Na ons verblijf in Praag, vonden we het heerlijk om lekker tot rust te komen in het minder drukke Bratislava.

Op Booking vind je een uitgebreid aanbod aan hotels en verblijven in Bratislava. Prijzen liggen doorgaans vele malen lager dan bij andere steden. Dus zeker het overwegen waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *