Nederland

Veere: de bezienswaardigheden van het mooiste stadje van Zeeland

Als er iets duidelijk is geworden tijdens de coronapandemie, dan is het wel dat in Nederland nog genoeg te beleven valt. Denk bijvoorbeeld aan het stadje Veere, gelegen in het Zeeuwse Walcheren. Wat valt er allemaal te beleven?

Veere

Zeeland is een veelzijdige provincie. Met de watersnoodramp van 1953 biedt het bijvoorbeeld veel geschiedenis. Maar is het is ook de provincie met mooie stadjes, fotogenieke dorpjes en natuurlijk het strand. In deze blog op Tripmeister wil ik je kennis laten maken met Veere, gelegen op Walcheren. Het is een stadje met een rijke geschiedenis, waar vroeger grote schepen aanmeerden met hun vracht, liggen nu jachten in de veerhaven.

Veere jachthaven

Dat het hier toeristisch is, werd me al direct duidelijk bij het zoeken naar een parkeerplekje. Het was er druk gevuld met toeristen uit binnen- en buitenland. We parkeren onze bolide op Parkeerplaats Bastion, een beetje aan de rand van het centrum. Je hebt vanuit daar direct zicht op de bekende ‘skyline’ van Veere met de veerhaven en loopt zo het stadje in.

Verspreid over de stad zie je de invloed van de band met Schotland. Hiervoor gaan we terug naar de jaren 1500. Veere werd uitgekozen door de Schotten als opslagplaats voor het Schotse wol. Dit vertaalde zich ook in verschillende Schotse invloeden, zoals Schotse huizen. Maar qua bezienswaardigheden is Veere nog meer de moeite waard voor een bezoekje. Denk aan het grote stadhuis, waarnaast je ook Museum Veere kunt bezoeken om meer over de historie van Veere te weten kunt komen. 

Veere huis

Het centrum van Veere is heerlijk om doorheen te lopen. Je ziet bijvoorbeeld de grote kerk, welke sinds 1541 in gebruik is. Je loopt heerlijk langs de haven, geniet van een Zeeuwse bolus in het centrum en kunt desgewenst vanuit Veere nog het veerpontje pakken naar de overkant. Houd er rekening mee dat deze alleen in de periode mei-september vaart. De stadswallen kennen een historie van eeuwen geleden, en deze kun je belopen dankzij het aangelegde wandelpad. Nog wat te snoepen voor thuis? In het centrum vind je Oma’s Snoepwinkel, waar je meer dan 100 soorten snoep kunt kopen.

Welke bezienswaardigheid ook direct opvalt in Veere is de Grote Kerk van Veere, ook wel de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Sneeuw genoemd. Deze vindt zijn oorsprong in het jaar 1342. Tegenwoordig is deze laatgotische kruisbasiliek een cultuurcentrum. 

Veere is een uitstekende plaats om een paar uur door te brengen. De stad Veere ligt op een kwartiertje rijden van de stad Middelburg. Met het openbaar vervoer is Veere is afgezien wat incidenteel rijdende buurtbussen niet bereikbaar. In de buurt zijn er genoeg leuke hotelletjes of bed & breakfasts, welke je kunt vinden bij Booking.

Onderstaande video kwam ik tegen op internet, waarbij je een hele goede indruk krijgt van het stadje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *