Tsjechië

Prague Zoo: de bijzondere, schitterende dierentuin van Praag

De dierentuin van Praag wordt door velen omschreven als de mooiste dierentuin van de wereld. Ik heb ze zelf niet allemaal bezocht natuurlijk, maar die in Praag wel. En dit is absoluut iets anders dan een dagje Blijdorp.

Dierentuin van Praag

Eind 2018 deed ik een mooie rondreis door het oosten van Europa, gewoon met de eigen auto, afgewisseld met bezoekjes aan Airbnb’s. We deden ook de hoofdstad van Tsjechië aan, Praag. Hier zal ik uiteraard later nog een keer uitgebreid op terugkomen want er is veel te vertellen over de stad. We verbleven een dag of 5 in Praag en we bezochten daarbij ook de Prague Zoo. Misschien niet heel voor de hand liggend om tijdens een uitgebreide citytrip een dierentuin te bezoeken, maar de dierentuin van Praag mag je eigenlijk niet gemist hebben, als je het mij vraagt.

Dierentuin Prague

Historie

Wat maakt de dierentuin van Praag zo bijzonder? Sowieso heeft deze een flinke geschiedenis. In 2002 werd de dierentuin getroffen door een overstroming van de rivier de Moldau. Een zeehond nam de benen, eh… vinnen, en dook op in Dresden. Er was schade aan gebouwen en enkele dieren verdronken. In 2013 trof een overstroming wederom de Praagse dierentuin. De dierentuin zelf werd in 1931 geopend.

Dieren

De dierentuin van Praag bezoek je natuurlijk voor de dieren, maar wat mij betreft is er veel meer te beleven. Het is een schitterend aangelegde dierentuin met een enorme omvang. Ik vind het bij een dierentuin belangrijk dat dieren veel ruimte hebben, nou, dat hebben ze hier absoluut. Ook bezoekers hebben genoeg ruimte. Paden zijn ruim en de ligging is schitterend. Je loopt aardig wat af op zo’n dag, en soms zelfs wat klimmen. De hoger gelegen gebieden liggen op een heuvel. Deze kun je voor een euro ook afleggen met de kabelbaan, maar ook te voet doen. In het park vind je ook een dierenweide met schapen, geiten en dergelijke, een soort kinderboerderijtje.

Dierentuin Praag Tsjechië

Je loopt hier zeker enkele uren rond en de diversiteit is groot in het 60 hectare grote park. Volgens de dierentuin is er 10 kilometer aan routes om van te genieten. Vanaf verschillende punten kijk je ook gelijk uit op de schitterende stad van Tsjechië. De dierentuin is onderverdeeld in verschillende delen, waarbij je ook een nagemaakt (overdekt) regenwoud kunt bezoeken en je je kunt wanen in Australië of vele andere gebieden. Er zijn meer dan 4000 dieren te vinden, denk bijvoorbeeld aan de grote verscheidenheid in vogels, katachtigen en apen. Daarnaast speelt de dierentuin een belangrijke rol in het voortbestaan van het Przewalskipaard. Deze was bijna uitgestorven, maar dankzij de inzet van de dierentuin is de uitsterving hiervan kunnen voorkomen.

Praag dierentuin

Een ander voordeel is de prijs van Zoo Praha. Volwassenen betalen omgerekend een bedrag van zo’n 9,25 euro. Kinderen tot 15 jaar komen uit op een bedrag van 7,50 euro per persoon. Een flink verschil in vergelijking met bijvoorbeeld Blijdorp en andere Nederlandse dierentuinen. Ook de eetgelegenheden zijn erg netjes geprijsd.

Zoo Praha

Bereikbaarheid

Ikzelf ben met het openbaar vervoer naar de dierentuin gegaan. De reis ging prima en de bus stopt voor de deur, bij de halte Zoologická Zahrada. Als je zorgt dat je in bus 112 zit, dan komt het goed. Deze vertrekt om de paar minuten. Vanuit de Oude Stad van Praag duurt de reis ongeveer een half uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *