Tsjechië

Český Krumlov: schitterend Tsjechisch stadje is geweldig om te bezoeken

Denk je aan Tsjechië, dan denk je waarschijnlijk als eerst aan Praag en misschien aan het automerk Skoda. Maar Tsjechië heeft nog veel meer te bieden. Denk aan het op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatste Český Krumlov. Bezoek het mooie kasteel, de schitterende toren of het pittoreske centrum.

Český Krumlov

Op een half uur rijden van het Lipnomeer en op een uur of twee rijden van Praag, vind je het pittoreske Český Krumlov. Dit stadje is sinds 1992 terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst en als je daar een bezoek brengt, dan snap je wel waarom. Het bruist, het is gezellig en er is veel te zien en te beleven. Niet gek dus dat je er veel (andere) toeristen tegenkomt. 

Cesky Krumlov

De oorsprong van het Tsjechische Český Krumlov ligt in de 13e eeuw. Bijzonder aan het plaatsje zijn de vele verschillende bouwstijlen die je er terugvindt. Kenmerkend aan Český Krumlov is het grote kasteel. Precies toen ik er was, was het kasteel gesloten, maar gelukkig was de toren wel geopend. Dat is een bezoek waard. Je kijkt uit over de nabije omgeving en natuurlijk het stadje zelf. In de voormalige gracht om het kasteel leeft één beer een eenzaam bestaan. Ook de binnenplaats van het kasteel is te bezichtigen en een bezoek waard. Ditzelfde geldt ook voor de kasteeltuin, al was die bij ons gesloten. Overigens, doe zeker een bakje koffie bij Cafe Hradek, bij de aardige eigenaar kun je genieten van elke dag zelfgemaakte heerlijke taart. 

In Český Krumlov vind je aardig wat leuke winkeltjes. Op het adres Široká 45 zit, op de hoek, een erg leuk winkeltje genaamd Babyka waar je terecht kunt voor handgemaakte beeldjes en souvenirs en veel keuze uit leuke dingen in aardewerk. De erg vriendelijke dame sprak geen Engels, en dus was er een heel gesprek met behulp van Google Translate. Ook voor de echte Hollander erg interessant, want het is ook nog eens erg leuk geprijsd. 

Je kunt verschillende paden volgen door het dorp. Een bezoek aan Na Plášti, ofwel de Mantelbrug, is ook zeker een aanrader. Deze maakt deel uit van de burcht van Český Krumlov. De Cloak Bridge, zoals hij ook genoemd wordt, stamt uit de 15e eeuw en was toen uit hout vervaardigd. In de jaren 17xx verscheen steeds meer het beeld zoals we de brug nu zien. Český Krumlov is echt een bezoek waard!

Bereikbaarheid

Český Krumlov is ongeveer twee uur rijden vanaf Praag. Wij sliepen in een Airbnb, op een kwartiertje lopen van het historische centrum. Rond het centrum zitten een aantal grote supermarkten, zoals een Kaufland. Meer informatie over het kasteel, vind je op de website van het kasteel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *