Nederland

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen: een eervol en boeiend bezoek

Ter nagedachtenis aan de vliegramp van MH17 in Oekraïne, is er in het Noord-Hollandse Vijfhuizen een herdenkingsbos aangeplant. Het Nationaal Monument MH17 is reden voor een bezoek met een boeiend achterliggend verhaal.

MH17 monument

Onder de rook van Schiphol ligt een herdenkingsbos, een bos dat is aangeplant ter nagedachtenis aan de 298 overledenen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Deze vlucht werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten in Oost-Oekraïne. De Boeing 777-200ER van de Maleisische luchtvaartmaatschappij bereikte nooit eindbestemming Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven. De slachtoffers kwamen vanuit verschillende landen, waaronder veel uit Nederland. Om deze herinnering levend te houden is met het Nationaal Monument MH17 een plek gerealiseerd, waarbij uit respect en medeleven mensen een bezoek kunnen brengen. De plek in Vijfhuizen is volledig tot stand gekomen middels donaties.

Het park bestaat uit 298 bomen, één voor elk slachtoffer. Deze zijn geplant in een groen lint. De plannen en voorbereiding voor het herdenkingspark begon in 2014, eind 2016 werd gestart met de realisatie. Op 18 maart 2017 werd de eerste boom geplant. Op 17 juli 2017, drie jaar na de vliegramp werd het Nationaal Monument MH17 officieel in gebruik genomen. Vanuit de lucht is het groene lint, dat gebaseerd is op het zwarte lint dat na de ramp veel werd gedragen, goed te zien.

Bezoeken

Een bezoek aan het monument heeft mij veel indruk gemaakt. Ik weet nog goed waar ik was toen het nieuws bekend werd. De dagen erna waren net zo indrukwekkend; de enorme rouwstoeten door het land bijvoorbeeld. Het kwam allemaal weer naar boven bij een bezoek aan het gebied. Bij iedere boom staat een naamplaatje, samen met de leeftijd en de herkomst van het slachtoffer. Rond de datum van 17 juli staan veel zonnebloemen volop in bloei, die een gouden gloed geven aan het MH17 monument. De zonnebloemen herinneren aan de zonnebloemvelden in Oekraïne waar de brokstukken van het vliegtuig in terecht kwamen. Ik was er in maart, waardoor de zonnebloemen niet in bloei waren.

In de lus vind je het amfitheater met daarin een herdenkingsteken. In de schotel die je hier vindt, zie je alle namen gegraveerd van de slachtoffers. Erg indrukwekkend. De schotel kan ook spiegelen en verlicht dan de herinnering van het verdriet op de achterwand. Over de bomen nog, elk reisgezelschap heeft eenzelfde boomsoort. Er is daarnaast een extra soort die symbool staat voor de vijftien bemanningsleden.

Op de website van het Nationaal Monument MH17 kun je het lint, met de locaties van de bomen bekijken. Het is een interactieve kaart waar je ook informatie kunt vinden. Het bezoek aan het Nationaal Monument MH17 is uitstekend te combineren met de Spottersplaats van de Polderbaan, en daarom ook goed te doen met kinderen. Voor het parkeren kun je de auto neerzetten aan de overkant van de weg (rotonde links). Dit wordt met borden aangegeven. Er zijn twee invalideparkeerplaatsen voor de ingang. Het monument is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *