Duitsland

Miniatur Wunderland in Hamburg: een waanzinnige miniatuur-beleving

Wil je veel van de wereld zien in weinig tijd, dan is Miniatur Wunderland in de Duitse stad Hamburg absoluut een bezoek waard. Niet voor niets is deze locatie één van de meest populaire attracties van Duitsland. Je kunt er uren rondkijken en jezelf steeds verbazen, zo indrukwekkend.

Miniatur Wunderland

In Nederland hebben we Madurodam, in Duitsland heb je Miniatur Wunderland. Deze hele gave locatie, gevestigd in oude pakhuizen gaat echter veel verder dan het kleine miniatuurpark dat we in Nederland kennen. De Duitsers hebben namelijk de grootste modelspoorbaan ter wereld hier gemaakt. Miniatur Wunderland is het idee van drie broers. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken.

Over Miniatur Wunderland zijn een hoop interessante cijfers te melden. De hele ruimte is 10.000 vierkante meter, waarop inmiddels bijna 1600 vierkante meter modellen staan. De spoorlengte is inmiddels ruim 16.000 meter. Verspreid over het park, want zo noem ik Miniatur Wunderland maar even, zijn er 1120 trein, 1392 signalen, 497.000 LED-lampjes, bijna 4500 huizen en bruggen, meer dan tienduizend auto’s, 137.000 bomen en een miljoen bouwuren. Dan nog te bedenken dat er circa 290.000 karakters (zoals personen) zijn die je verspreid vind over stadions, winkelstraten, vliegvelden en al… Over vliegtuigen gesproken; er is een heus vliegveld te vinden in Miniatur Wunderland. Er zijn 52 vliegtuigen en elke dag circa 250 vluchten.

Ontwikkeling voor toekomst

De ontwikkeling van het park staat echter niet stil. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan Monaco, dat dit jaar af moet zijn. Ook de Provence is een gebied dat in ontwikkeling is. De Benelux, dus inclusief Nederland staat voor vanaf 2027 op de planning. In de komende jaren komt daar ook Midden-Amerika met het Caribisch gebied bij, net als Azië. Dat betekent absoluut niet dat er nu te weinig te zien is, want gegarandeerd ga je hier je ogen uitkijken. Geen moment hoef je je hier te vervelen.

Kleinste details

Direct bij binnenkomst is al te zien dat alles tot in de kleinste details is bedacht en uitgewerkt, op alle mogelijke manieren. Zo zien we in Brazilië de oudere (sloppen-)wijken, zijn zelfs de elektrische stepjes die je vandaag de dag op de straat tegenkomt, terug in de miniatuurwereld en wordt er gejuicht door het publiek op de tribune bij het carnaval in Rio de Janeiro. In Italië valt bijvoorbeeld op dat er meer auto’s van Fiat rondrijden.

Door de verschillende regio’s, straten en wijken die aangelegd zijn, rijden bussen, auto’s, vrachtwagens en vele andere voertuigen. Hier en daar een brand, die bestrijdt wordt door de brandweer, waaronder een autobrand die op spectaculaire wijze in beeld is gebracht. Bij een groot concert in een stadion genieten ze van Helene Fischer, bij een groot concert op een veld van DJ Bobo. Ook hier weer de kleinste details; met een ruimte voor containers en wc’s, en een uitbundige menigte die losgaat op de bewegingen van de artiest.

Details zien we ook terug in het verkeer; waarbij het knipperlicht echt werkt en de actuele brandstofprijzen worden getoond bij het tankstation. Heel gaaf is het vliegveld, waar in de verkeerstoren zelfs de kleinste details zijn te vinden met computerschermen. Op het vliegveld zijn zelfs de minuscule reclameschermen voorzien van echte advertenties en over de parkeerplaats van het vliegveld zijn de vakantiegangers klaar voor de vakantie en staan ook rijen vol taxi’s klaar. Humor zien we ook terug in Miniatur Wunderland. De ene keer duidelijker zichtbaar dan de andere keer; denk aan het vrijende stelletje in het zonnebloemenveld.

Echt spectaculair wordt het als de avond valt over Miniatur Wunderland. Om de zoveel tijd verandert de opstelling in de nachtmodus en wordt alles verlicht. Ik kan hier wel uittypen hoe gaat dit eruit ziet, maar de foto’s spreken hier meer in. Alle details en superstrak uitgewerkte elementen maken dit zo’n gave beleving. Wanneer je langer bij een plek blijft staan ga je steeds meer dingen zien. Daarbij is er het YouTube-kanaal van Miniatur Wunderland waar je al helemaal blij van wordt.

Ga je naar Miniatur Wunderland, dan kan het leuk zijn om ook de Hanzestad zelf nog even te bezoeken. Zeker de omgeving van het pakhuis waarin Miniatur Wunderland ligt, is een wandeling (of een rondje met de step) waard. Wandel door de pakhuizen en ga door naar het oude raadhuis. Genoeg te zien in Hamburg. Hier een handig overzicht met hotels in Hamburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *