Nederland

Spottersplaats Schiphol: de beste plek voor het spotten van vliegtuigen

Niet alleen voor de kleine kinderen, maar stiekem ook gewoon voor de ouders, is het genieten om te zien hoe een enorme jumbojet de lucht in gaat. In de omgeving van Schiphol kun je prima vliegtuigen spotten, bijvoorbeeld bij de Polderbaan Spottersplaats of bij de Buitenveldertbaan.

Vliegtuigen spotten Schiphol

Ben je op zoek naar een plek waar je écht goed vliegtuigen kunt kijken, dan moet je zeker in de buurt van Schiphol zijn. Doordat dit één van de grootste luchthavens is van Europa, en zelfs van de wereld, ben je vrijwel altijd zeker van dat er wat te zien is. Volgens de gegevens van Schiphol zelf zijn er 450.000 vluchten per jaar, van 110 luchtvaartmaatschappijen; dus variatie is er genoeg.

Spottersplaats Buitenveldertbaan

Er zijn voor Schiphol twee spottersplaatsen. De eerste vind je nabij Badhoevedorp; gelegen op hetzelfde terrein als de McDonald’s. Je hebt hier zicht op de Buitenveldertbaan. Deze baan wordt doorgaans gebruikt voor starts richting het oosten, en landingen richting het westen, maar deze baan is lang niet altijd in gebruik. Je hebt vanaf deze spottersplaats ook (beperkt) zicht op de Oostbaan en de Aalsmeerbaan. Als je navigeert naar Loevesteinse Randweg 200 in Schiphol/Badhoevedorp, komt het helemaal goed.

Spottersplaats Polderbaan

Voor het echte werk kun je het beste voor de Polderbaan gaan. Deze spottersplek is erg handig te bereiken met de auto. Bij de spottersplaats heb je een groot parkeerterrein met op sommige dagen ook een snackcar waar je terecht kunt voor een patatje. Ook staan er enkele dixi’s en zijn er bankjes. De Polderbaan is de meest gebruikte baan van Schiphol. De ene keer wordt hij gebruikt als startbaan, de andere keer als landingsbaan. Allebei heeft het iets. Het zorgt in ieder geval voor lange tijd kijkplezier. Van alles zie je hier voorbij komen; van de grote Boeing 747 vrachtvliegtuigen, tot de enorme Airbus A380’s. Ook de Embraer Cityhoppers en Boeing 737 komen natuurlijk hier gewoon voorbij. Om bij de Spottersplaats Polderbaan te komen, stel je de navigatie in op ‘IJweg 614, Vijfhuizen’ en zie je het terrein vanzelf daar aan de rechterkant.

Goed om te weten

Het is handig om vooraf even te kijken welke banen gebruikt worden voor de vliegtuigen. Hiervoor kunnen de vliegtuigspotter apps van pas komen. Sowieso is de app van Flightradar24 erg handig, zodat je niet alleen ziet waar er geland en opgestegen wordt, maar ook welke vliegtuigen er aan zitten te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *