Nederland

Hoorn: Nederlands stadje vol bezienswaardigheden

In Noord-Holland is genoeg te beleven. Ik besprak eerder Edam, maar ik wil je ook graag kennis laten maken met Hoorn. Dit stadje kent een rijke geschiedenis en heeft een gezellig centrum. 

Hoorn

Hoorn is een gezellig stadje welke je kunt vinden op zo’n veertig minuten rijden van Amsterdam. Het ligt ten oosten van Alkmaar en is zeker een bezoekje waard. Wat denk je van de oude (scheefstaande) gebouwen en het gezellige haventje. Een deel van Hoorn, is net als het gezellige Edam, beschermd stadsgezicht. Daarbij zijn er ruim 200 gevelstenen. 

Hoorn Tips

Ik begon mijn trip vanaf het station van Hoorn, waarvoor een parkeerterrein is te vinden. Ik heb Hoorn meerdere malen bezocht en goed is te weten, dat de winkels niet iedere zondag geopend zijn. Kom je niet voor de winkels, dan is dat uiteraard geen probleem, want Hoorn heeft genoeg te bieden. 

Vanaf het station loop je direct de stad in. De twee verschillende winkelstraten komen uit op hetzelfde plein, waar het niet onomstreden beeld staat van Jan Pietersz Coen. Je ziet er ook het Westfries museum. Opvallend in het centrum zijn de huizen die in de loop der jaren scheef zijn komen te staan. Loop ook zeker naar de haven van Hoorn, via het meest sfeervolle gedeelte van Hoorn, met de vele witte bruggetjes en gezellige smalle straatjes. In de haven vind je de verschillende zeilschepen, vissersboten en natuurlijk terrasjes om wat te gaan drinken.

Hoorn kent een rijk verleden, waarbij je door de hele stad dingen uit het verleden tegenkomt, van de Verenigde Oost-Indische Compagnie van de 17e en 18e eeuw. In de haven kun je ook niet om de Hoofdtoren heen, een verdedigingswerk uit 1532 waar nu een restaurant en het havenkantoor in gevestigd zijn.

Bereikbaarheid

Hoorn is erg goed te bereiken. Hoorn ligt langs de snelweg A7 en de N307. Parkeren kan op verschillende plekken in de stad, waaronder bij het station, waar je op steenworpafstand van de winkelstraat bent. Daarnaast is Hoorn ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Op het busstation stoppen bussen vanuit alle richtingen. Denk aan Den Helder, Amsterdam, Medemblik en Zwaag. Op het treinstation van Hoorn kun je naar Amsterdam, Enkhuizen, Leiden, Heerlen en alle tussengelegen stations.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *