Duitsland

Hann. Münden: een schitterend stadje in Nedersaksen

Duitsland kent zoveel leuke, pittoreske, gezellige stadjes en dorpjes, daar kan ik nog veel tijd aan besteden. Eerder deze maand was ik in Hannoversch Münden, ofwel Hann. Münden. Een stadje met vakwerkhuizen, mooie bezienswaardigheden en nog meer. Een bezoek waard!

Hann. Münden

In de deelstaat Nedersaksen, in het landkreis Göttingen ligt het gezellige stadje Hann. Münden, voluit Hannoversch Münden. De Duitsers zelf noemen het dorp echter nooit bij de volledige naam, zo is mij opgevallen. Het stadje bruist van de gezelligheid en bovenal; de vakwerkhuizen die er in grote getale aanwezig zijn.

Hann Münden

Hann. Münden ligt dus in Nedersaksen, maar is door haar liggen tegen de deelstaat Nord-Hessen ook goed te bezoeken vanuit Hessen. In het stadje vind je meer dan 700 vakwerkhuizen, waardoor je eindeloos langs deze mooie kunstwerken kunt lopen. In Hannoversch Münden staan huizen die vele honderden jaren oud zijn, waarvan sommigen zelfs meer dan 600 jaar.

Hannoversch Münden

In dit Duitse stadje loop je door de sfeervolle steegjes en kan je prima wandelen naar bezienswaardigheden. Denk aan het Welfenschloss Paleis, welke je bijvoorbeeld ziet vanaf ‘die alte Werrabrücke’ en het stadhuis dat tussen 1603 en 1618 opgewaardeerd werd tot een groots renaissancegebouw. In de binnenstad vind je ook de Sint-Blasiuskerk en aan de overkant van het water, de Tillyschanze, een 25 meter hoge uitkijktoren over Hannoversch Münden.

Nog even terugkomend op het raadhuis. Ben je hier om 12:00, 15:00 of 17:00 uur, dan kun je kijken naar het Carillon van dr. Eisenbart, dat uit het stadhuis tevoorschijn komt. Een ander leuk detail; in Hann. Münden komen twee riviertjes samen; Fulda en Weera en vormen samen de Weser. Over de wateren vind je verschillende (voetgangers-)bruggetjes. Hann. Münden is absoluut een aanrader!

In 2008 werd de binnenstad van Hann. Münden getroffen door een grote brand in de binnenstad. Meer dan 400 brandweerlieden waren dagenlang bezig met het bestrijden van deze brand.

Bereikbaarheid

Wil je Hann. Münden bezoeken, dan kan dat op verschillende manieren. Met de auto is het handigste. Ik heb geparkeerd bij de Schloßplatz. Vanuit daar kun je direct naar het centrum wandelen.

In het centrum komen een groot aantal bussen, waaronder de buslijnen 101, 102, 103, 104, 120 en 195. Hierdoor kun je het stadje onder andere bereiken vanuit Göttingen, Neumünden en Hedemünden. Er is ook een treinstation met treinen van en naar Kassel, Eichenberg, Göttingen en Halle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *