Nederland

Edam: mooi stadje met beschermd stadsgezicht

Edam, een stadje gelegen boven Volendam, op een half uur rijden van Amsterdam. Dit gezellige stadje is weliswaar bekend van de Edammer kaas, Edam heeft nog meer te bieden en is een prima plek voor een wandel- of fietstocht. 

Edam

Noord-Holland is verschillende leuke plaatsjes rijk, en wat mij betreft hoort Edam ook in dat rijtje thuis. Het stadje ontstond vroeger aan een dam en is inmiddels een stuk groter. Edam kenmerkt zich door een beschermd stadsgezicht en dat zie je ook aan de verschillende rijksmonumenten die je in diverse straatjes tegenkomt. Daarnaast is het stadje natuurlijk bekend van de kaas, waarbij je op woensdagen over de kaasmarkt kunt lopen. Vanwege het coronavirus is dat wel tijdelijk afgelast.

Bezoek je Edam, begin dan je tocht vanaf bijvoorbeeld het busstation, vanaf daar loop je langs de kade over de Schepenmakersdijk. Vanuit daar loop je naar de Kwakelbrug, één van de oudste bruggen van Edam uit de 18e eeuw. Interessant detail; in 2013 is deze brug deels ingestort, waarna hij weer gerestaureerd is. Vanaf de Kwakelbrug loop je mooi naar het centrum, waarbij je natuurlijk ook ‘Het Carillon van de Speeltoren’ kunt aanschouwen. Verder loop je door de authentieke, smalle winkelstraatjes en vind je er gezellige terrasjes. Ook kun je op (warme) zomerdagen genieten van heerlijk schepijs, bijvoorbeeld bij Damplein 9.

Edam bezoek je verder voor de kaaspakhuizen uit de 18e eeuw, de mooie gevels en de huizen die stammen van vroeger. Ik vind Edam echt een bezoekje waard. Heb je nog tijd over, dan kun je een bezoek brengen aan Fort Edam uit 1913, dat onderdeel uitmaakte van De Stelling van Amsterdam. Door het Coronavirus kun je dit nu niet bezoeken, maar er is wel een online rondleiding, die je hier kunt vinden.

Edam

Bereikbaarheid

Edam is goed bereikbaar met de auto, al kan parkeren op drukke dagen wat lastiger zijn in het historische centrum. Ik heb de auto geparkeerd in de Ambachtstraat, gratis, aan de westkant van de N247. Vanuit daar loop je in een kleine vijf minuten naar het busstation, vanwaar je zo Edam inloopt. Edam ligt op een half uur rijden van Amsterdam.

Ga je met het openbaar vervoer naar Edam? Dan is dat ook prima te doen. Vanaf Amsterdam Centraal pak je EBS bus 314 of 316, waar je een half uur over doet. Verder kun je Edam bezoeken met bus 314 vanuit Hoorn, bus 110 vanuit Volendam en Purmerend, bus 301 vanuit Purmerend en bus 312 vanuit Amsterdam Noord. Je kunt dus als je Edam bezoekt per bus, dit prima combineren met een van de andere plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *