Noorwegen

Haukland, Uttakleiv Beach en de berg Mannen: drie geweldige plekken op de Lofoten

Ik ben een groot liefhebber van Scandinavië en dus ook van het schitterende Noorderlicht. Omstreeks deze tijd zijn de eerste berichten alweer binnengedruppeld over dat het zichtbaar is in die regio. Ik licht drie plekken voor je uit, die je zeker moet bezoeken op de Lofoten. Het gaat om Haukland, Uttakleiv Beach en de berg Mannen.

Schitterend stukje Lofoten

Over de Lofoten kan ik nog heel wat artikelen schrijven. Ik zal het in deze blog beperkt houden tot drie schitterende plekken, welke alle drie bij elkaar te vinden zijn. Als eerst kom je langs Haukland Beach met de berg Mannen en kun je vanzelf uitkomen in Uttakleiv.

Haukland Beach 

Hauklandstranda, ook wel bekend als Haukland Beach, wordt gezien als één van de mooiste stranden van de Lofoten. Het ligt op tien minuten rijden van het grotere plaatsje Leknes en is goed te bezoeken met de auto (of camper). Er is namelijk een parkeerterreintje. Geniet hier van de rust van het water dat aanspoelt en de vogels die hun plekje zoeken op de rotsen. 

Hoewel je eindeloos hier kunt genieten en tot rust kunt komen, is Hauklandstranda ook de ideale startplek om de berg Mannen te bewandelen. 

De berg Mannen 

Je wandeling naar de bergtop start dus direct vanaf het strand, waar je vanaf het begin gewaarschuwd wordt met een bord. Het waarschuwt voor vallende rotsen, maar ondanks het gevaar, wenst het je wel nog een fijne dag. Overigens hebben wij niet veel gemerkt van dit gevaar, gewoon goed opletten. 

Terug naar de wandeling. De wandeling begint op een stuk geasfalteerd pad, waarna je langs een beekje bij de elektriciteitspaal naar boven kunt gaan. Tijdens de wandeling kun je ver kijken, en kun je genieten van de vele schitterende uitzichten met de verschillende bergtoppen en het blauwe water. 

Uitzicht Mannen berg

Mannen ligt 400 meter boven zeeniveau. Ik ben geen ervaren bergbeklimmer en vond de wandeling goed te doen. De heenreis vanaf Haukland Beach naar de top nam ongeveer 1 uur en 20 minuten in beslag, inclusief af en toe stoppen voor het maken van een foto. Terug zijn we vanaf de top teruggelopen via een net wat andere weg, waarbij we om de berg liepen. Eventueel kun je ook via het tunneltje terug, waarbij je een veiligheidshesje aan het begin van de tunnel aan kunt doen, welke je aan het eind van de tunnel weer ophangt. 

Uttakleiv

Ben je met de camper, neem dan het smalle tunneltje naar Uttakleiv Beach. Hier is ruimte waar je tegen betaling je camper een nacht neer kunt zetten. Ook zijn er enkele faciliteiten. Daarnaast kun je er prima je tent neerzetten. 

Dit is een ideale plek, afhankelijk van het seizoen uiteraard, om het Noorderlicht te zien. Geniet van de zonsondergang terwijl de eerste groene strepen van het licht door de lucht beginnen te dansen. Een ervaring om nooit te vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *