IJsland

Jökulsárlón en Diamond Beach: een schitterend gletsjermeer met zwart strand

Tijdens de schitterende rondreis door IJsland, gedurende drie weken, heb ik veel van het land mogen zien. De bekende trekpleisters, maar ook minder bekende plekken. Ik bracht ook een bezoek aan Jökulsárlón; het bekende gletsjermeer en het zwarte strand genaamd Diamond Beach.

Jokulsarlon gletsjermeer

Jökulsárlón

Met deze blog op Tripmeister begin ik met het bekende Jökulsárlón, gelegen in het zuiden van IJsland. Dit gletsjermeer vind je namelijk terug in iedere reisgids. IJsland kent heel veel mooie plekken, waaronder de eerder besproken Fjaðrárgljúfur. Echter mag Jökulsárlón ook absoluut niet ontbreken op je to-do lijstje met dingen die je wilt bezoeken in IJsland. Op de foto’s ziet het er al erg mooi uit, het is nog mooier om het met de eigen ogen te zien.

Eigenlijk kun je Jökulsárlón in twee delen splitsen. Aan de ene kant van de brug heb je het zwarte strand met ijsblokken, aan de andere kant zie je de ijsschotsen en zie je, als je mazzel hebt, de gletsjer zelf ook. Sowieso is het bij de Jökulsárlón mazzel hebben. Ik ben er twee dagen achter elkaar geweest. De eerste dag lagen flinke ijsblokken en schotsen op het strand, welke aangespoeld waren. De dag erna waren deze verdwenen. Het ligt net aan de wind en de stroming.

Jokulsarlon ijsschotsen

Het meer van Jökulsárlón heeft een oppervlakte van circa 23 vierkante kilometer en een diepte van 250 meter. Hiermee is Jökulsárlón het diepste meer van IJsland. Middels een smalle strook land wordt Jökulsárlón gescheiden van de Atlantische Oceaan. Het is een beroemde plek voor toeristen, maar er zijn ook verschillende films opgenomen.

Er zijn tal van plekken waar je van deze IJslandse natuur kunt genieten. Eventueel kun je ook een boottocht doen tussen de ijsschotsen. Al wandelend valt er echter al genoeg te zien. In het gletsjermeer vind je de zeehonden zwemmen tussen de ijsschotsen en soms liggen ze zelfs op de blokken. Op de schotsen vind je ook weer vogels, waaronder roofvogels en een hoop meeuwen. De ijsschotsen zijn schitterend om te zien. De kleuren wisselen zich af met blauw, vulkaanzwart en wit.

Helaas voor ons was het beide dagen mistig door het slechte weer. Hierdoor was de gletsjer zelf nauwelijks te zien. Ondanks dat, is Jökulsárlón absoluut een bezoek waard.

Jokulsarlon Diamond Beach

Diamond Beach

Nog even over Diamond Beach. Deze plek vind je als je uit het westen komt, rechts van je als je de grote brug bij Jökulsárlón overgaat. Voordat je de brug overgaat heb je een parkeerterrein vanwaar je zo direct het strand oploopt. Als je dus mazzel hebt, vind je hier ijsblokken van verschillende groottes en vormen. Daarbij zie je met regelmaat ijsschotsen wegdrijven richting de oceaan. Trek hier gerust even wat tijd voor uit, want het is een waanzinnige belevenis.

De accommodaties in de buurt van deze twee schitterende plekken zijn redelijk schaars. Zeker als je wat betaalbaars zoekt. Wij kozen voor een Airbnb, waarvan je van onze accommodaties in IJsland hier een overzicht kunt vinden. Je kunt ook een hotel of appartement vinden op Booking.

Bereikbaarheid

Jökulsárlón en Diamond Beach zijn relatief eenvoudig te bereiken. Ik raad je aan een slaapplek te zoeken in de buurt van Höfn of wellicht iets ten westen. Vanuit Reykjavik is het zo’n 5 uur rijden, zonder stoppen, en ondanks dat IJsland schitterend is, is dat wat zonde van je dag.

Nog een handige tip: neem je je smartphone mee naar IJsland; lees dan dit handige overzicht met de beste IJsland apps.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.