Zweden

Gammelstad: het mooiste middeleeuwse dorpje van Zweden

Denk je bij het horen van de naam ‘Zweden’ direct aan de roodgekleurde huisjes? Je bent niet de enige. Zeker een bezoek waard is Gammelstad, een kerkdorp dat in Zweden zelf bekend staat onder de naam Gammelstads Kyrkstad. Het stadje staat niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ik vertel je er meer over in deze blog.

Gammelstad

Tijdens mijn camperreis door Zweden, Noorwegen en de omgeving stond op de to-do list ook het dorpje Gammelstad. Gammel is vertaald naar het Nederlands ‘Oud’, wat dus betekent dat we hier te maken hebben met een oude stad. Interessant is dat dit stadje eigenlijk de stad Luleå had moeten worden, maar die stad vinden we nu iets zuidelijker. Gammelstad is een kerkdorp en kenmerkt zich door een herkenbare structuur. Middenin het dorp is de kerk te vinden, waar de huizen omheen zijn gebouwd. In deze huizen konden leden van de kerkgemeente overnachten. Vroeger was het namelijk door de flinke afstanden niet mogelijk om voor een kerkdienst op dezelfde dag heen en terug te reizen. 

Gammelstads Kyrkstad

Destijds was een bezoek aan de kerkdiensten verplicht. Tijdens het bezoek aan Gammelstad grepen de mensen het weekend ook aan om daar vrienden te maken en handel te drijven. De kerk die we in het midden van Gammelstads kyrkstad vinden, is gebouwd in 1492. Met meer dan 400 kerkhuisjes is dit stadje het best bewaarde kerkdorp ter wereld. Sinds 1996 staat de goed bewaarde dorpskern op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gammelstad maakt me helemaal vrolijk. Genieten van de smalle straatjes met aan alle kanten de bekende Zweedse huisjes in de bekende rode kleuren. Het is heerlijk om hier rond te lopen en genieten van de sfeer hier. Niet alleen op een zomerse dag, in de winter met een dikke sneeuw moet Gammelstad een ware belevenis zijn. Een hele dag zul je hier niet lopen. Met een paar uur heb je het hier wel gezien. Ondanks dat is het kerkdorp zeker een bezoek waard.

Bereikbaarheid

Gammelstads Kyrkstad is goed te bereiken met de auto, maar juist ook met het openbaar vervoer. Buslijn 9 rijdt vanuit de stad Luleå naar Gammelstad en je stapt uit bij de kerk. Kom je met de auto (of camper), dan kun je aan het begin van het dorp de auto parkeren op een groot parkeerterrein. Je kunt hem ook bij de grote begraafplaats zetten en dan nog een klein stukje lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *