Nederland

Park Vliegbasis Soesterberg: ontspannen, genieten en beleven

Gelegen tussen Amersfoort en Utrecht ligt Soesterberg, met een militair vliegveld en een enorm gebied waar je kunt genieten van alle rust. Rustig was het jaren geleden echter niet, want het was onder andere de thuisbasis van de bommenwerpers. Ook vind je er een museum en is er nog meer te beleven.

Park Vliegbasis Soesterberg

Begin september bracht ik een bezoek aan Park Vliegbasis Soesterberg. Het was voor mij de eerste keer dat ik die plek bezocht. Het was deze zaterdagochtend rustig en dat maakte het bezoek aan dit park extra prettig. Ander prettig iets; gratis parkeren kan op de grote parkeerterreinen. Er valt in dit gebied van alles te beleven. Sinds 2014 vind je aan het begin van het park het Militaire Luchtvaart Museum en het Legermuseum samen in één gebouw; het Militair Museum.

Het park ligt zoals de naam al aangeeft bij een vliegveld. De grote vliegtuigen die buiten staan, zijn van het museum en zijn niet meer in gebruik. Tot 2008 was Soesterberg een vliegbasis, maar die taak is verder vervuld door vliegbasis Gilze-Rijen. De oorsprong van de vliegbasis ligt in 1910. Tot het jaar 1935 werd vliegbasis Soesterberg vaak gebruikt voor militaire luchtvaartactiviteiten. In 1940 werd Soesterberg gebombardeerd, waarna na de oorlog het vliegveld weer herbouwd werd, en tevens een stuk groter. Daarbij werd Soesterberg gebruikt voor het stationeren van verschillende soorten vliegtuigen.

Ik heb zelf het museum niet bezocht, ik kwam voor de natuur en wat geschiedenis. Verspreid over Park Vliegbasis Soesterberg vind je nog verschillende ‘schatten’ van vroeger. Denk aan de munitiebunkers, de kerosinebunker, de hangar, shelter en is er ook nog de arena. Vanaf grotere hoogte (met de trappen naar boven) heb je uitzicht op de skyline van Utrecht.

Utrecht Soesterberg

Vliegbasis Soesterberg wordt nog gebruikt door zweefvliegers. De vereniging zit al sinds 1946 op deze plek en stijgt met behulp van kabels of een motorvliegtuig op, tot boven het park. Op zonnige dagen zie je dan ook een groot aantal zweefvliegtuigen.

Zweefvliegtuig Soesterberg

Het park is gratis te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Zeker een leuk uitje voor een mooie dag. Op de website van Utrechts Landschap kun je verschillende informatie vinden, waaronder wandelroutes. Overigens zijn bij aankomst ook de wandelroutes aangegeven. Eventueel kun je ook nog een bezoek brengen aan Landgoed De Paltz. Parkeren kan op het terrein; het adres daarvan is Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.