Frankrijk

Gorges du Verdon: een schitterend gebied vol kliffen, roofvogels en natuur

Wanneer je ervoor kiest om naar Frankrijk te gaan op vakantie, dan kun je werkelijk alle kanten op. In deze blog laat ik je kennis maken met Gorges du Verdon, een stuk schitterende, bijzondere natuur in Frankrijk. Wij hebben deze plek bezocht vanuit ons vakantieadres in Zuid-Frankrijk; en is goed te doen als je het niet erg vindt om even onderweg te zijn.

Gorges du Verdon

Ben je een liefhebber van vergezichten, schitterende natuur en vind je het niet erg om ook eens een mooie autoroute te rijden? Dan raad ik zeker een bezoek aan Gorges du Verdon aan. Dit schitterende gebied ligt in Frankrijk, op de grens tussen de departementen Alpes-de-Haute-Provence en Var. Het is een gigantische kloof, de op één na grootste van Europa. Op nummer één staat de Tarakloof, welke je terug kunt vinden in Montenegro en Bosnië-Herzegovina. Nu terug naar Frankrijk, waar deze kloof ligt en welke al lange tijd op mijn bucketlist stond. Overigens staat de halve wereld nog op mijn bucketlist, dus dat zegt niet direct iets :-).

Parc Naturel Régional du Verdon is het gelegen in het oosten van het land, en ligt op zo’n 100 kilometer van populaire plaatsen aan de Middellandse Zee, zoals Fréjus. Een leuke dagtrip dus, want hier ga je geen spijt van hebben. Wij hebben gekozen voor de autoroute, al zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om het gebied te ontdekken, zoals op de fiets, per kajak of om berg te beklimmen. Ook wordt het gebied gebruikt door bungeejumpers die van de 182 meter hoge Pont de l’Artuby springen.

De route

Als eerst zijn we naar La Palud-sur-Verdon gereden, vanuit hier kijk je al mooi de kloof in, samen met het gigantische meer ‘Le Verdon’. Vervolgens rij je door naar het dorpje La Palud-sur-Verdon, vanwaar de échte autoroute kan beginnen over de D23. Verstandig is om de route te beginnen ten oosten van het dorp (bij Auberge des Crêtes), aangezien een deel van de route eenrichtingsverkeer is. Dit terwijl we toch al een aantal mooie vergezichten en uitzichten hebben gehad, vervolgen we de route. Hier en daar een haarspeldbocht en na (bijna) iedere bocht weer een schitterend uitzicht bij de verschillende ‘Belvédère-locaties’. Aan plekken met een schitterend uitzicht geen gebrek.

Gieren

Het meest toffe aan de route door de Gorges du Verdon is het spotten van enorme gieren. Deze wilde roofvogels vliegen over je hoofd en geven je bezoek aan het gebied zeker een extra beleving. Overigens kan het geen kwaad om ook even over de rand te kijken, want soms vliegen ze een stuk lager.

Absoluut een aanrader om te bezoeken. Na de Gorges du Verdon kom je ongeveer weer uit op het punt waar de route begon. Wij hadden nog tijd over en zijn daarna doorgereden naar de dorpjes Bargemon en Tourrettes; vooral de laatste is erg fotogeniek. Rij je langs die dorpjes, stop dan in het dorpje Fayence bij O’perché, waar je een ontzettend lekkere, verse crêpe kunt halen.

Wil je de Gorges du Verdon bezoeken, dan vind je in de omgeving prima hotels en vakantiewoningen. Zoals gezegd kun je het ook prima aanrijden vanuit bijvoorbeeld de omgeving van het Zuid-Franse Fréjus. En ben je op bezoek in Zuid-Frankrijk, breng dan ook zeker een bezoek aan het pittoreske Eze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *