Zweden

Skuleskogen: een waanzinnig mooi nationaal park langs de Hoge Kusten

Ik ben een ontzettende liefhebber van Zweden. Ik kom daar heerlijk tot rust. Niet vreemd dus dat ik graag veel van het land wil zien. In september bezocht ik het Nationaal Park Skuleskogen. Wat een geweldige plek is dat! Tijd om er een mooie blog aan te besteden.

Skuleskogen

In september afgelopen jaar was tussen de lockdowns mogelijk om op reis te gaan. Hoewel niet alle landen dit toestonden, was een reis naar Zweden wel mogelijk en toegestaan. Omdat de reisplannen een dag van tevoren door het Coronavirus in de war werden geschopt, moesten we halsoverkop snel een route plannen. Er staan ook in Zweden nog genoeg plekken op de bucketlist, dus dat lukte prima. Nationaal park Skuleskogen stond hier ook tussen.

Skuleskogen is ruim 3000 hectare groot en er is voor meer dan 30 kilometer aan wandelroutes beschikbaar. Verspreid over het park vind je ook verschillende hutten waar je kunt overnachten. Je kunt je hier dus dagenlang vermaken. Ben je liever zoals ik, gewoon een paar uur onder de pannen, dan is Skuleskogen ook absoluut het bezoek waard. Ook als je er net als ik 3,5 uur voor moet rijden. Want wat is dit nationale park genieten. Interessant detail; de stenen in de middelste foto hierboven zijn ooit door de zee meegesleurd en hier ‘neergelegd’. Het water stond toen een heel stuk hoger dan nu het geval is.

Zweden is verschillende grote nationale parken rijk, Skuleskogen is er daar één van. Het ligt in het gebied Hoge Kusten en is gratis toegankelijk. Het park is te bereiken via verschillende ingangen; wij kozen voor Entré Syd, ofwel die van het zuiden. Vanuit daar hebben we de route gelopen naar de top, zodat je een schitterend uitzicht hebt over het natuurgebied, het water en de bergen. Op de top was het koud en waaide het, maar het uitzicht maakt alles goed. Je blijft kijken (en fotograferen). 

De route zelf is wandelend goed te doen, neem wel bergschoenen mee, want soms moet je even klauteren over grote rotsen en stenen. Delen van de route zijn vrij goed begaanbaar dankzij houten planken die er liggen. Houd daarbij wel je hoofd erbij, want sommige planken hebben hun beste tijd gehad. In totaal was ik 8 kilometer onderweg en duurde dit inclusief fotograferen en ontspannen je broodje eten zo’n 3,5 uur. Na de top van de Slattdalsberget te hebben bereikt, zijn we achter de berg langs naar beneden gegaan. Een gevaarlijk uitziend pad (beter gezegd, paadje) gaat steil naar beneden, naar een andere bezienswaardigheid van Skuleskogen; een enorme kloof, die de naam Slåttdalsskrevan bij zich draagt. Je kunt deze van boven, maar ook vanaf beneden bekijken. Je kunt naar beneden middels de trap.

Even verder loop je naar een andere mooi kloof, waar een grote rots ingeklemd is. Later loop je langs de rand van het bos over een wat moerassig gebied, waar je je verder kunt vergapen aan de schitterende kleuren van de Zweedse natuur. Skulekogen is een schitterend gebied en je kunt er verschillende wandelingen volgen. Het park blijft op mijn bucketlist staan, om een volgende keer een andere route te lopen in dit mooie gebied.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Sverige National Parker. Het nationaal park ligt in het gebied Höga Kusten, vertaald de Hoge Kusten. Dit gebied staat op sinds het jaar 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de buurt van Nationaal Park Skuleskogen vind je verschillende Airbnb’s en hotels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *