IJsland

Klifbrekku en de weg naar Mjóifjördur: het schitterende IJsland

Het is alweer zo’n anderhalf jaar geleden dat ik drie weken lang door IJsland trok en onwijs genoten heb van het schitterende land. Ik ging niet alleen naar de toeristische plekken. Maar juist ook de onbekende plekken. In deze blog heb ik het over de Klifbrekku waterval en de weg naar het meest afgelegen dorp van IJsland: Mjóifjördur.

Mjóifjördur – weg 953

We hebben drie weken door IJsland getrokken. Nog altijd ben ik – tussen de bedrijven door – bezig met een uitgebreid reisverslag uit te typen, van de geweldige reis die we in september 2019 hebben gemaakt. Die zal dus zeker op een later moment nog online komen! Even terugkomend op die reis; thuis hebben we al veel uitgezocht over wat we wilden zien, en één van de plekken die we wilden zien was het afgelegen Mjóifjördur. 

Niet perse het dorpje, wel de weg (953) er naar toe. Ik raakte overtuigd na het zien van Reizen Waes in IJsland, waarbij Tom Weas richting Mjóifjördur trok. Dat was in de winter, wij gingen in de herfst. Mjóifjördur is het meest afgelegen dorpje van IJsland en is in de winter eigenlijk niet eens bereikbaar. Het dorpje heeft slechts 11 inwoners. Zoals gezegd gingen wij niet perse voor het dorpje zelf. De weg ernaartoe was al adembenemend mooi. Even de berg over, met de 18 procent helling, en genieten van het schitterende uitzicht dat IJsland te bieden heeft. Je kijkt direct het fjord in.

We hadden een Mazda CX-3 met vierwielaandrijving gehuurd, en die kwam goed van pas tijdens deze trip. Duidelijk is dat het hier niet geschikt is voor grote groepen toeristen. En dat vind ik prima. De doodse stilte is geweldig. Qua verkeer zie je eigenlijk alleen de locals en de natuur is ongerept en slechts hier en daar vind je een bordje. Parkeerplekken waren er langs de weg ook niet echt, maar ergens waar we toch een mogelijkheid zagen om de auto neer te zetten, heb ik genoten. Ik had het in een andere blog al over Fjaðrárgljúfur, en samen met deze weg met de waterval vond ik dit één van de mooiste hoogtepunten van de reis. Juist omdat dit vrijwel onbekend is.

Klifbrekkufossar

Klifbrekkufossar

De waterval is de Klefbrekku Waterfall, in het IJslands Klifbrekkufossar. Het is een zogenaamde trap-waterval welke bestaat uit verschillende lagen. Het water komt van circa 90 meter hoogte naar beneden. Stiekem een klein voordeel; je hoeft niet lang te lopen om hem mooi te kunnen bewonderen, want vanaf de weg zie je hem direct op zijn mooist. Overigens is de waterval niet het enige mooie daar op de route. Het hele fjord is een bezoek waard met hoge watervallen die verspreid over het landschap te zien zijn. 

Rij je een stuk verder, richting Mjóifjördur, dan vind je bij het water een oud scheepswrak. De US Navy LCM dateert uit de tweede wereldoorlog en is destijds vastgelopen aan de rand van het fjord. Wat research leert dat de geschiedenis minder spectaculair is dan je zou denken. Verschillende boeren kochten na de oorlog overbodige dingen van de Amerikanen, en namen het mee naar IJsland. Nadat het verschillende jaren is gebruikt, is het daar uiteindelijk gaan roesten. Het schip is naar mijn mening niet perse een bezoek waard. Je kunt er wel prima even een stop maken om een boterham te eten en de prachtige IJslandse natuur op je in te laten werken.

Om een goed beeld te krijgen van deze schitterende rit, bekijk zeker onderstaande video.

Bereikbaarheid

In de winter is de weg gesloten, waardoor hij maar een paar maanden per jaar te bezoeken is. Wij reden deze schitterende route, over de weg 953, vanuit de omgeving van Egilsstaðir. We verbleven meerdere nachten bij Kaldá Lyngholt Holiday Homes, waar je kunt genieten van het noorderlicht, de schitterende natuur, de onwijs aardige gastvrouw en een heerlijke hot tub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *