Tsjechië

Kutná Hora: de bijzondere bottenkerk en de prachtige St. Barbarakathedraal

Ik ben een liefhebber van het bezoeken van bezienswaardigheden in dorpen en steden. Hier vallen ook kerkjes en grote kathedralen onder. Een heel bijzonder uitstapje is de bottenkerk in Kutná Hora, onder de rook van het Tsjechische Praag.

Bottenkerk in Tsjechië

Een aantal pagina’s van de vakantie in Oost-Europa zien er hier wat luguber uit. We bezochten tijdens de rondreis door Oost-Europa verschillende grote steden, waaronder Praag, waar je de schitterende dierentuin van Praag kunt bezoeken. Na Praag reden we door richting Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. De planning was om op de reis er naartoe langs Kutná Hora te rijden, vooral bekend van het Ossuarium van Sedlec, ofwel, de bijzondere bottenkerk. 

Deze bottenkerk ligt in een buitenwijk van Kutná Hora en is een populaire plek onder toeristen. Het ossuarium bestaat uit oneindig veel botten van vele tienduizenden mensen. Geschat wordt dat de botten afkomstig zijn van 40.000 tot 70.000 botten. De geschiedenis is boeiend. In de 14e eeuw bracht een pestepidemie uit, dat zorgde voor heel veel doden. Deze werden begraven in massagraven. Al snel was de begraafplaats te klein voor alle overledenen. De begraafplaats werd uitgebreid. Volgens de geschiedenis is in de vroegere jaren heilige aarde over de begraafplaats gestrooid, wat de begraafplaats in binnen- en buitenland beroemd maakte. Vooral rijke mensen uit binnen- en buitenland wilde hier begraven worden. In de kapel van de kerk werden de duizenden botten opgeslagen.

Bottenkerk Tsjechië

Het is een heel bijzondere ervaring om de bottenkerk te bezoeken. Direct bij binnenkomst val je van de ene in de andere verbazing. Overal waar je kijkt zie je de botten van echte mensen. Zelfs teksten zijn gemaakt met botresten, en er is zelfs een heuse kroonluchter die vervaardigd is uit botten. Kijk hier gerust je ogen uit.

Goed om te weten; sinds 1 januari 2020 is het niet meer toegestaan om in de kapel foto’s te maken. Volgens het Ossuarium is het teveel een toeristische trekpleister en moet de kerk meer weer spiritueel worden. Ook willen ze zo voorkomen dat er schade ontstaat aan schedels, door toeristen die de beste foto willen maken.

Kutna Hora

St. Barbarakathedraal

Stap weer in je auto en breng een bezoek aan de rest van Kutná Hora. Je vindt hier een waanzinnig mooie kathedraal; de St. Barbarakathedraal. Dit immense gebouw kenmerkt zich door een gotische stijl en lijkt een soort van tentdak te hebben. De bouw van de kerk begon in het jaartal 1388. In de jaren die volgden werd de bouw meermaals stilgelegd; door oorlogen, geldtekort en andere redenen. Uiteindelijk werd in 1905 de bouw afgerond. Het schitterende gebouw staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is ook mogelijk de kathedraal te bezoeken, al hadden wij daar helaas geen tijd meer voor.

Bereikbaarheid

Kutná Hora is prima voor een paar uurtjes er tussenuit in Tsjechië. Vanuit Praag ben je met de trein in zo’n anderhalf uur in het stadje. Kom je met de auto, dan zijn er verschillende parkeergelegenheden. Wij stonden op Parkoviště Na Valech, ofwel Parking on the Ramparts in Kutná Hora.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *