Zweden

Nusnäs: traditionele Zweedse paardjes in galop

Wil je met een (origineel) souvenir terugkomen van je vakantie in het prachtige Zweden, samen met een heel verhaal achter dit souvenir? Bezoek dan de Dalahäst Butik in Nusnäs. 

Zweedse paardjes

Zweden, ik ben er gek op. Op Tripmeister zul je dan ook nog veel meer verhalen terug gaan vinden over dit geweldige land. Ik heb al aardig wat van Zweden gezien en ben je een liefhebber van dit land, dan mag een bezoek aan Nusnäs niet ontbreken. 

In het dorpje zelf is niet gek veel te beleven. Maar je komt voor de Dalahäst Butik. In het dorp zijn twee werkplaatsen waar de paardjes gemaakt worden, met de hand. Hier zie je de volledige voortgang van de beroemde Zweedse paardjes. Deze zijn van oorsprong rood, maar je kunt ze daar in nog veel meer kleuren vinden, waaronder ook blauw en wit. Het paardje is voorzien van kunstige ontwerpen en staat symbool voor de regio Dalarna in Zweden. Niet alleen zijn er paarden, maar ook Dalahanen.

Dalahast Nusnas Zweden

Interessant is dat je alles van het proces ‘live’ kunt volgen. Eerst zie je blokken hout, waar verschillende mannen de paardjes uit zagen, met volle precisie. Vervolgens wordt er geschuurd en in een bak verf gedoopt. Daarna kan het echte werk beginnen, waarbij met de hand de decoratie op het paard geverfd wordt. Dit gebeurt ook weer met precisie en elk paardje is uniek. 

De paarden zijn er in verschillende soorten en maten. Je wilt natuurlijk niet met lege handen aankomen, en gelukkig is er een riante souvenirswinkel waar je je kunt vergapen aan een groot aanbod van cadeautjes, paarden en alles waarbij de Zweedse paardjes de hoofdrol spelen. Als je hier niet slaagt voor een tof Zweeds presentje, dan weet ik het ook niet meer. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een ongeschilderd paard te kopen en thuis aan het verven te slaan. Het is lastig om een keuze te maken en alles is even leuk in de Butik. (dus verhoog je creditcard limiet vast 😉). 

Ikzelf heb Nils Olsson Hemslöjd bezocht, één van de twee werkplaatsen voor de Dalahäst. Je hoeft niet te reserveren. Je kunt gewoon zelf rondlopen, er is geen rondleiding of dergelijke. Nusnäs ligt op circa een kwartiertje rijden van de grotere plaats Mora.

Bereikbaarheid

Nils Olsson is het beste te bereiken met de auto. Het adres is Edåkersvägen 17, 792 77 Nusnäs. Op de website van Olsson vind je ook de (speciale) openingstijden terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *