Zweden

IKEA Museum: een walhalla voor de IKEA-liefhebber

IKEA, je vindt het geweldig of je vermijdt het liever. Het hoor je tot de eerste groep, dan mag een bezoek aan het IKEA Museum in Zweden zeker niet ontbreken. Je kunt hier je (IKEA-) hart ophalen! 

Geschiedenis IKEA

De blauwe blokkendoos, zoals de bekende meubelwinkel ook wel wordt genoemd, kent zijn oorsprong in het Zweedse Älmhult. In dit plaatsje werd de eerste IKEA ter wereld opgericht, toen nog als verkoper van verschillende spullen en later als meubelverkoper. Bij deze spullen moet gedacht worden aan kaarten, klokken, pennen, zaden en dergelijke. 

IKEA Museum Älmhult

Ingvar Kamprad richtte IKEA op in 1943. Pas sinds 1973 is IKEA buiten Scandinavië te vinden, toen het de eerste winkel opende in het Zwitserse Zürich. In 1978 ging de eerste IKEA in Nederland open, om precies te zijn in Sliedrecht. De naam IKEA staat trouwens voor de eerste twee initialen van de oprichter, de E en A staan voor de boerderij en het dorp waar Kamprad opgroeide. Voluit staat het dus voor Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. 

IKEA Museum

IKEA Museum 

Terug naar het IKEA Museum, dit museum vind je sinds 2016 in Älmhult. Ik kan je dit bezoek absoluut aanbevelen. Tal van producten die je nu niet meer tegenkomt in de winkels, vind je nog terug in het museum. Alle bekende producten worden tentoongesteld in een gang, gerangschikt per kleur. 

IKEA Catalogus

In het IKEA Museum vind je alle edities van de beroemde IKEA catalogus en heel tof, je kunt een eigen foto maken van jezelf op de voorkant van de catalogus. Daarnaast krijg je uitgebreid de historie te zien en te lezen, en vind je er verschillende ingerichte kamers met IKEA spullen, uit die tijd. Ook de werkkleding door de jaren heen is te zien in het museum. Je krijgt ook een interessante blik in het leven van Kamprad en de familie, samen met foto’s van de eerste winkels. Als het ware loop je langs de hele tijdlijn van begin tot nu. 

IKEA geschiedenis

Je bezoek aan het IKEA Museum kun je afsluiten met köttbullar in het restaurant, of natuurlijk in de souvenirwinkel, waar je onder andere een sleutelhanger in de vorm van een inbussleutel kunt kopen. Trek voor je bezoek aan het museum een uur of twee – drie uit. Naast het museum vind je ook nog het IKEA Hotel, waar je kunt overnachten in een met IKEA spullen ingerichte hotelkamer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.