Duitsland

Landschaftspark Duisburg-Nord: oude staalfabriek is must-see voor jong en oud

Net over de grens, in het Duitse Duisburg ligt een verlaten, oude staalfabriek; Landschaftspark Duisburg-Nord. Verwacht geen saaie verlaten zooi, want hier is erg veel te beleven voor jong en oud. De industriële cultuur, natuur en nog veel meer komt hier samen op één plek.

Landschaftspark Duisburg-Nord

Op een ruime anderhalf uur van Utrecht en net over de grens bij Venlo ligt een oude staalfabriek, Landschaftspark Duisburg-Nord. Uniek en tof aan het gebied is dat je niet alleen de industriële invloed hier ziet, maar dat het park tegelijk ook verbonden is met de natuur. Een groot aantal plekken van de fabriek zijn er te zien. De oude bunkers waar de verschillende grondstoffen opgeslagen werden, de Gasometer, de oude fabriekshallen en de hoogovens. In de avonduren is Landschaftspark Duisburg-Nord ook zeker een aanrader; alles is dan schitterend verlicht, wat het park direct weer een andere dimensie geeft.

Het park heeft een oppervlakte van 180 hectare. Je kunt er een rondleiding volgen of zelf het gebied te voet verkennen. Dat laatste deed ik en is me prima bevallen. De verschillende borden geven een goed beeld van wat er allemaal gebeurde op deze plaats. Bij een bezoek aan Hoogoven 5 kun je genieten van een uitzicht over het park en de stad Duisburg. Liefhebbers van klimmen kunnen in de oude bunkers hun hart ophalen, want daar vind je verschillende klimmuren en routes. Vanwege het Coronavirus was dat tijdens mijn bezoek niet mogelijk. In de Gasometer kun je duiken, al was ook dat in augustus niet mogelijk.

Landschaftspark Duisburg-Nord hebben we te danken aan de omwonenden van de fabriek in de Duitse stad. De staalcrisis in 1974 heeft gezorgd voor een flinke daling in de productie. Er werden verschillende hoogovens gesloten en in april 1985 ging de laatste op slot. Bewoners wilden na de sluiting het terrein behouden; omdat er velen uit de buurt werkten en omdat de staalfabriek het beeld van dit deel van de stad bepaalde. 

Het park in Duisburg is niet alleen voor de avonturier een bezoek waard. Ook fotografen komen er graag; zo blijkt uit ons bezoek. De urban-uitstraling zorgt voor een speciale dimensie aan je foto’s. Vergaap je aan de roestige leidingen, oude installaties en de natuur die op steeds meer plekken daar opduikt. 

Bereikbaarheid

Landschaftspark Duisburg-Nord is altijd open, al is alleen het bezoekerscentrum geopend van 9:00 uur tot 18:00 uur, en in het weekend van 11:00 uur tot 18:00 uur. Het bezoek kost je helemaal niets. De toegang is gratis (al kosten rondleidingen wel geld) en ook het parkeren is kosteloos. Er is bij de hoofdingang parkeerruimte zat met meer dan 1500 parkeerplaatsen. Goed om te weten; deze ligt in een Umweltzone, dus je dient te beschikken over een Umweltplakette, ofwel een milieusticker. Het adres is Emscherstraße 71, 47137 Duisburg.

Je kunt het park ook bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Arnhem Centraal kun je trein RE19 pakken naar Duisburg. Je kunt het park met buslijn 906 en buslijn 910 bereiken. Vanaf de halte Landschaftspark Nord is het nog circa 10 minuten lopen, de route wordt aangegeven.

Wil je nog meer informatie, via de website van het park kun je de plattegrond van het Landschaftspark raadplegen, of de flyer bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *