Spanje

Sagrada Familia: één van de allermooiste basilieken bezoeken

In de verschillende landen die ik heb bezocht, heb ik ook vele kerken en kathedralen bezocht. Eén daarvan is de Sagrada Família, gelegen in de Spaanse stad Barcelona. Het is een absolute must-visit, en daarbij een kerk met een rijke geschiedenis.

Sagrada Família

De eerste steen van de kerk werd in 1882 gelegd. De basiliek, die voluit Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família wordt genoemd, is ontworpen door kunstenaar Francesc de Paula Villar, al werd dit stokje al snel overgenomen door Antoni Gaudí. na een ruzie met de opdrachtgever. De basiliek is echter nog altijd niet af. Er wordt voortdurend aan de kerk gebouwd, waarbij de openingsdatum nu op 2026 moet liggen. Echter is dat nu onzeker, door de Coronacrisis. Onlangs is een grote ster op de kerk geplaatst. Als de kerk af is, moeten in totaal 18 torens staan. Deze hebben elk een eigen ‘thema’. Vier torens worden gewijd aan de evangelisten, één aan Maria, één aan Jezus en de andere twaalf staan in het teken van de apostelen.

Sagrada Familia uitzicht

In 1926 stierf Gaudí en is hij in de crypte begraven. In de jaren erna zijn verschillende projecten aan de Sagrada Família afgerond. Waaronder de torenspitsen, klokkentorens, vele details en façades. De drie façades van de kerk, tonen elk een fase uit het leven van Jezus; de geboorte, het lijden en de glorie. Al met al is het een imposant bouwwerk dat zeker niet gemist mag worden tijdens een citytrip naar Barcelona.

Sagrada Familia

De toren van de Sagrada Família meet op dit moment 170 meter, al is deze nog verder in aanbouw. Daarbij is niet alleen de binnenkant, waar ik zo meteen meer over vertel een must voor het oog, ook de buitenkant is dat absoluut. Zo zie je aan de buitenkant verschillende uitbeeldingen van verhalen uit de bijbel en van Jezus.

Binnenin is de Sagrada Família ook echt een schitterende bezienswaardigheid. Een kleurenspektakel van de gekleurde ramen waardoor het licht naar binnen schijnt. Een bezoek op een zonnige dag is daarom nog beter! Geniet van het orgelconcert dat vaak gespeeld wordt. Je geeft met een bezoek aan de Sagrada Família je ogen goed de kost. Er zijn zoveel details dat je hier lang naar kunt kijken.

Sagrada Família bezoeken

Het is een echt populaire bezienswaardigheid die door miljoenen mensen per jaar wordt bezocht. Je koopt vooraf kaartjes, kan vrij snel door en je hoeft alleen nog maar door de veiligheidscontrole.

Over kaartjes gesproken; het is aan te raden de toegangskaarten tot de basiliek online, en ruim vooraf te kopen. Het scheelt teleurstelling als het mogelijk uitverkocht is en wachten in een lange wachtrij. Tickets voor de Sagrada Família kun je online aanschaffen via de officiële site. Voor de beste beleving, kies je voor de audiotour in de app, welke beschikbaar is in het Nederlands. Je kunt ook voor een tour met een gids gaan, al is deze er niet in het Nederlands. Voor corona was er ook de mogelijkheid om de torens te beklimmen van de kerk.

Parc del Guinardo - Bunkers del Carmel

Een bezoek aan de Sagrada Família is niet goedkoop. Je betaalt 26,00 euro per persoon (2022). Hoewel dit een flink bedrag is, is het absoluut het geld waard. Daarbij is de basiliek goed te bereiken, niet alleen met een taxi, maar ook met het openbaar vervoer. Metrolijn L2 en L5 stoppen bij het gelijknamige metrostation. Breng tijdens een trip aan Barcelona ook zeker een bezoek aan Parc del Guinardó en Bunkers del Carmel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *