Nederland

Veluwezoom-Posbank: uitgestrekt natuurgebied brengt je het vakantiegevoel

Vorige week bezocht ik natuurgebied Veluwezoom-Posbank. Dit flink uitgestrekte natuurgebied is misschien wat minder bekend dan de Veluwe; het is gratis te bezoeken en geeft je echt het vakantiegevoel! Dat zonder het land uit te hoeven. Wat maakt dit nationaal park zo bijzonder?

Veluwezoom

Het maken van een wandeling moet geen probleem zijn in de Veluwezoom. Het Nationaal Park is namelijk ruim 5000 hectare groot. Niet alleen is er het heideveld Posbank, maar ook ongerepte natuur met zandverstuivingen en bossen vind je hier terug. Helaas zijn door de coronamaatregelen nu de uitkijkpunten gesloten. Ik bezocht vorig weekend dit natuurgebied en om eerlijk te zijn, ik was er nog nooit geweest. Op een half uur rijden van Van der Valk Veenendaal waan je je in dit schitterende gebied.

Park Veluwezoom maakt deel uit van de Veluwe en is in tegenstelling tot Nationaal Park De Hoge Veluwe helemaal gratis te bezoeken. Ook hoef je geen geld te betalen om je auto te parkeren. In natuurgebied Veluwezoom is de Posbank te vinden; een uitgestrekt heideveld. Leuk en mooi tegelijk is aan het natuurgebied dat het heuvelachtig is, waardoor je stiekem het buitenlandse vakantiegevoel krijgt. Dit zie je dan ook terug in de verschillende wandelingen die je door de Veluwezoom kunt maken. 

Bij ons bezoek hebben we de rode route gelopen, deze kent een afstand van zo’n 8 kilometer. Doordat je gedurende de wandeling ook heuvel-op en heuvel-af gaat kan het soms even een kleine uitdaging zijn, maar wat een heerlijke ontspannende wandeling is dit. Je loopt lang door het bos, dat nu helemaal zich heeft aangepast aan de herfst. Paddestoelen schieten uit de grond, of groeien aan de (omgevallen) bomen. Ook de herfstkleuren zijn mooi om te zien en wat me opviel; het was in de ochtenduren lekker rustig. Het scheelde misschien ook dat het flink bewolkt was en er zo af en toe wat druppels naar beneden vielen; maar voor een zaterdagochtend vond ik het niet verkeerd. Tijdens de route loop je ook langs de Schotse Hooglanders die er vol enthousiasme staan te grazen. Aan het eind van de route loop je langs de schitterende heide.

De routes staan goed aangegeven. Niet alleen te voet kun je het mooie Veluwezoom ontdekken. Er zijn ook verschillende mountainbikeroutes en de weg van de parkeerplaats over de Beekhuizenseweg naar ‘De Steeg’ is een schitterende route door het natuurgebied. Dus zelfs na je wandeling krijg je nog een mooie traktatie. Op de website van Natuurmonumenten kun je eventueel nog aanvullende informatie vinden.

Veluwezoom Posbank

Bereikbaarheid

Om park Veluwezoom te bereiken kun je het beste hier naartoe reizen met de auto of per fiets. Met het openbaar vervoer is het nog een flink eind lopen. Relatief ‘in de buurt’ komt bus 8 van Breng (vanuit Arnhem of Velp) of met de trein, station Rheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *