Zweden

Gamla Linköping: ontdek het oude Zweden in dit openluchtmuseum

In Zweden is genoeg te beleven en te zien. Niet alleen de schitterende natuur, maar bijvoorbeeld ook Gamla Linköping. Dit is een openluchtmuseum waar je kennismaakt met het oude Zweden van circa 100 jaar geleden, of nog langer terug.

Gamla Linköping

Wanneer je in de buurt van Linköping bent, is een bezoek aan Gamla Linköping zeker een bezoek waard. Het is een openluchtmuseum waarbij een stadje nagemaakt is, dat stamt uit de 19e eeuw. Het is geweldig om te zien hoe Zweden eruit zag zo’n 100 jaar geleden. In het binnenstadje vind je verschillende steegjes, houten huizen en leuke winkeltjes. Daarnaast is er ook een buitengebied, waar je kennis kunt maken met de boerderijen en het leven op het platteland en in het bos.

Gamla Linköping is ideaal voor het hele gezin. Verspreid over het uitgestrekte gebied zijn er speeltoestellen voor kinderen. Het is tof om te zien hoe Zweden er honderd jaar geleden uit zag. Verschillende soorten winkels, ambachten en voorzieningen zijn van dichtbij te bekijken. Denk aan het oude bankgebouw met de enorme kluis, de brandweerkazerne met het daarbij oude materieel, de bloemenwinkel en de apotheek. Ook kun je terecht bij de drukkerij, die nog steeds de kaarten en ander drukwerk drukt en wat je daar direct kunt kopen. Fascinerend om te zien, zo’n oud apparaat.

Je waant je in Gamla Linköping helemaal in het oude Zweden. Tevens zijn er nog oude huisjes te zien. Want hoewel het dorp nagebouwd is, zijn bijna alle gebouwen echt van vroeger, waarbij ze verplaatst zijn uit het centrum van Linköping, naar het museum. Ook het oude station Halleby vind je terug in het park, net als het ‘Eastern Torp-huisje’ dat stamt uit het jaar 1661. In de Valla-omgeving vind je overigens nog meer activiteiten. Genoeg horeca en speelmogelijkheden en ook een dierenweide.

Praktische informatie

Gamla Linköping is een ideale activiteit om je een paar uur te vermaken. Het openluchtmuseum is gratis toegankelijk; het parkeren kost 11 SEK per uur (circa een euro) met een maximum van 80 kronen per dag, wat uitkomt op circa 7,00 euro. Gamla Linköping ligt ten westen van de stad Linköping. Eventueel kun je het bezoek aan het oude Linköping combineren met een bezoek aan de stad. Hoewel Zweden absoluut leukere steden kent, kun je hier prima winkelen. Meer informatie over openingstijden, workshops en evenementen vind je op de website van het park. Zo is er aan het eind van het jaar ook een kerstmarkt.

Wil je graag naar Zweden, maar ben je er zelf nog niet helemaal over uit hoe je naar Zweden moet reizen? Ik heb op Tripmeister vorige week de reismogelijkheden naar Zweden op een rijtje gezet. Je leest in dat artikel niet alleen de verschillende opties over weg en met de boot, maar ook de prijzen heb ik daarbij op een rijtje gezet. Hier vind je een overzicht met verblijfplaatsen in en om Linköping.

Geen inspiratie- en reistips meer missen? Volg Tripmeister op Facebook of ons Telegram-kanaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *