Nederland

Orvelte: een monumentendorp met uitgestrekte natuur

In de provincie Drenthe ligt Orvelte. Vooral bekend van het gelijknamige Monumentendorp en museumdorp. Er kan met eigen ogen bekeken worden hoe er vroeger werd geleefd, maar er is ook een schitterend stuk natuur, en is ook uitstekend geschikt voor kinderen.

Orvelte

In juni van dit jaar bracht ik een bezoek aan museumdorp/monumentendorp Orvelte. Dit kleine maar gezellige plaatsje bevindt zich in de provincie Drenthe, midden in de driehoek Assen, Hoogeveen en Emmen. Allereerst is er dus het monumentendorp; waar je met eigen ogen kunt aanschouwen hoe er vroeger werd geleefd en gewerkt. Het dorpje kenmerkt zich door de vele boerderijen, in Saksische stijl en met rieten daken. Het dorp zelf is naar verluidt ontstaan tussen de 11e en 13e eeuw. Leuk dat je bij binnenkomst een oud bord ziet uit 1870 met de tol voor je bezoek aan Orvelte.

Je kunt in het Oerdorp dus terecht voor de geschiedenis van hoe er geleefd en gewerkt werd. Tegen betaling kun je zien hoe bepaalde ambachten uitgeoefend werden. Denk aan het maken van klompen. Verder kan je ook een bezoek brengen aan het melkfabriekje, de smederij of de houtzagerij. Er is ook een winkeltje waar je terecht kunt voor (lokale) lekkernijen en voor souvenirs. In een andere boerderij kun je enkele oude vrachtauto’s aanschouwen. Om op adem te komen zijn er ook verschillende eetgelegenheden zoals een pannenkoekenrestaurant.

De natuur

Ten noorden van Orvelte vind je een heerlijk stuk natuur waar je eindeloos kunt wandelen. Je kunt er direct vanuit het dorp naar toe lopen. Het begint bij het Houten pad van Theodoor, waar kinderen zich kunnen vermaken op verschillende speeltoestellen en ook direct wat te weten komen over de natuur, vrij aan het begin op een open veld vind je ook een groot bijenhotel.

Vanaf hier kun je ook starten met een grotere wandeling. De wandelroute is uitgezet door Staatsbosbeheer en heet Oer ’t Veld. Het heeft een lengte van 4,6 kilometer, welke in te korten is tot 4 kilometer. Deze gaat door de velden, langs de bosrand, een oude ijzertijdboerderij en de oude wilg. Kies je voor de langere route, dan loop je nog een mooi stuk door het bos. Een heerlijk rustgevende omgeving waar je een paar uur kunt doorbrengen. Met wat mazzel word je aan het eind van je wandeling getrakteerd op een grote schaapskudde die bijeengedreven wordt door honden.

Bereikbaarheid

Orvelte zelf is autovrij. Kom je met de auto, dan kun je deze parkeren op verschillende parkeerterreinen. Hiervoor betaal je 3,00 euro per dag. Je kunt eventueel met buslijn 22 ook naar Orvelte toe. Deze lijn gaat vanuit Assen via Beilen naar Zweeloo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.