Nederland

Dokkum: een gezellig stadje voor een dagje weg

In Nederland heb je voldoende plekken waar je naartoe kunt om een dagje te ontspannen. Dokkum is zo’n plek. Deze week heb ik het op Tripmeister over dit gezellige stadje.

Dokkum

In Friesland vind je verschillende dorpen en stadjes die een bezoek zeker waard zijn. Wat mij betreft mag Dokkum zich ook in dat rijtje scharen. Internationaal gezien is Dokkum ook niet geheel onbekend. In het jaar 754 na Christus werd heilige Bonifatius vermoord in deze Friese stad. Sinds 1298 heeft Dokkum stadsrechten en je kunt er verschillende bezienswaardigheden bezoeken. In totaal telt Dokkum namelijk 140 rijksmonumenten.

In het gezellige centrum vind je een gevarieerd aanbod aan winkels. Wanneer de coronamaatregelen weer wat minder streng zijn kun je wat drinken op de Markt. Aan de randen van de binnenstad kun je genieten aan de waterkant van de verschillende grachten die er lopen. Op een paar minuten lopen buiten de stad vind je het Bonifatiuspark met de Bonifatiuskapel. Dit is een bedevaartskapel dat doorgaans door tienduizenden pelgrims per jaar bezocht wordt.

Leuk detail; in elk van de elfsteden in Friesland is een fontein te vinden. In Dokkum vind je in het centrum de IJsfontein. Afhankelijk van weersomstandigheden toont deze fontein ijslagen waarop getekend kan worden. Tijdens mijn bezoek was deze fontein er nog niet, deze is er pas sinds 2019. In de stad vind je op de grond verspreid rond de fontein, tegels met informatie over de historie van de Markt en van de Friese stad.

Je kunt in Dokkum verder de verschillende bezienswaardigheden langsgaan. Denk aan het oude Stadhuis uit 1610, oude blokhuizen, de verschillende kerken die Dokkum rijk is en bijvoorbeeld de burgwallen met de bruggen over de grachten van Dokkum. Genoeg te zien hier!

Bereikbaarheid

Dokkum is goed te bereiken met de auto. Wij stonden op parkeerplaats ‘De Helling’. Vanuit daar loop je zo naar de binnenstad. Er zijn in Dokkum verschillende parkeerplaatsen verspreid over de stad. Er is geen treinstation. Vanuit Leeuwarden kun je bus 51, 155, 355, 60 of 154 pakken om in Dokkum te komen. De busrit duurt ongeveer 50 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *