BelgiëNederland

Kalmthoutse Heide: een uitgestrekt natuurgebied op de grens

Nederland is verschillende natuurgebieden rijk. Op de grens met België ligt het gebied Kalmthoutse Heide. Hier kun je genieten van een mooie wandeling of fietstocht door dit natuurgebied. Er is voor jong en oud genoeg te zien en te doen!

Kalmthoutse Heide

Het schitterende natuurgebied Kalmthoutse Heide strekt zich van het Brabantse Ossendrecht tot aan het Belgische Kalmthout, net boven Antwerpen. Met dennen, vennen en zandvlakte is deze heide erg afwisselend en heerlijk voor één of meerdere dagen weg. Het gebied heeft een grootte van zo’n 60 vierkante kilometer.

Kalmthoutse Heide

Vervelen hoef je je niet op de Kalmthoutse Heide. Er zijn 25 bewegwijzerde wandelroutes, variërend van 1,7 tot 24 kilometer. Daarnaast zijn er verschillende fietsroutes uitgezet die een afstand kennen van zo’n 30 kilometer. Het startpunt hiervan is telkens één van de vier ingangen van het Grenspark, nabij Woensdrecht, Essen, Stabroek en Kalmthout. Verder kun je het park te paard en met de mountainbike goed bezoeken. Ook voor kinderen zijn er speciale routes, waarbij je met behulp van de Troovie app een interactief element toe kunt voegen aan je bezoek.

Wat ik persoonlijk zo fijn vind aan de Kalmthoutse Heide is dat het zo enorm uitgestrekt is. Je kunt hierdoor lang de tijd nemen om je door de verschillende soorten natuur te begeven. Uit metingen blijkt dat de Kalmthoutse één van de stilte gebieden is van Nederland en Vlaanderen. Misschien kom je ook nog wel verschillende dieren tegen. Absoluut een bezoek waard dus! 

Kalmthoutse Heide

Branden

Het natuurgebied is tweemaal getroffen door een flinke brand. In 1996 verdween 450 hectare, tijdens een enorme natuurbrand in 2011 verdween 600 hectare van de Kalmthoutse Heide. Van de brand in 2011 was ik zelf helaas getuige. Het was pijnlijk om grote zwarte wolken boven Hoogerheide en omgeving te zien hangen. Blushelikopters vlogen af en aan. 

Bereikbaarheid

Er zijn vier officiële ingangen, al zijn er nog vele andere ingangen. Toen ik er was heb ik geparkeerd bij de noordelijke ingang Kalmthout, aan het einde van de Verbindingsweg.

Eventueel kun je aan de Nederlandse kant aan de rand van het natuurgebied komen met bus 105/106 vanuit Bergen op Zoom. In België kom je er met de trein, station Kalmthout of station Wildert.

Foto’s gemaakt door Luke Reijmerink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.