Nederland

Amsterdamse Waterleidingduinen: een heerlijk natuurgebied in Nederland

Nederland is weliswaar flink volgebouwd, in ons land vind je ook zeker de mooie plekjes. In deze blogpost bespreek ik de Amsterdamse Waterleidingduinen, een 24 hectare groot natuurgebied. 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Ten westen van Amsterdam en tussen Noordwijk en Zandvoort ligt het natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is een groene plek waar je heerlijk kunt ontspannen, kunt genieten van de natuur en zo nu en dan zeker een wild dier tegen kunt komen. 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Er lopen namelijk duizenden damherten rond in het gebied. Ook vossen, wilde konijnen, aalscholvers, schapen, muizen en vele andere beesten komen er voor. Ook zijn de Waterleidingduinen ook de plek voor verschillende watervogels. Er zijn vijftien verschillende wandelroutes, variërend van 3 tot 30 kilometer. Voor kinderen zijn er ook kinderroutes. Overigens kun je ook zelf de paden volgen, door het park staan er zogenaamde paddenstoelen, die je de weg terug naar de verschillende ingangen wijzen. Het landschap is heerlijk afwisselend. Tussen de bomen, langs het water en door de duinen. Ik was er zelf in het najaar, en zelfs dan is het heerlijk vertoeven door de schitterende Nederlandse natuur. 

Sinds 1853 wordt er water gewonnen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hiermee is het het oudste gebied in Nederland waar water gewonnen wordt. 2/3 deel van het Amsterdamse water wordt hier voorgezuiverd. In een oud pompstation vind je het bezoekerscentrum. Hier vind je plattegronden en souvenirs. 

Er zijn verschillende ingangen en voor een klein bedrag heb je toegang tot het grote park. De toegangskaart is verplicht voor personen van 18 jaar en ouder. Vervolgens kun je dus vele paden kiezen, al mag je ook van de paden afwijken, zo is te lezen op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het park is te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang. Overigens is het goed om te weten dat honden niet toegestaan zijn in het park. Ook fietsen en andere voertuigen mogen het park niet in.

De natuur kan flink haar gang gaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In het park vind je verschillende bekken en meren, maar het is niet toegestaan te zwemmen. Ook is het verboden om dieren te voeren. Wat je zeker wel mee moet nemen is je camera. Ook wat eten en drinken voor jezelf is handig mee te nemen, want er zijn geen horecagelegenheden in het gebied.

Amsterdamse Waterleidingduinen tips

Bereikbaarheid

Er zijn vier hoofdingangen voor de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Bij ingang Oase vind je ook het bezoekerscentrum. De toegang bedraagt 1,50 euro per persoon. Parkeren kost je 2,00 euro.

Ingangen:

  • Ingang Panneland, Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
  • Ingang Oase, Vogelenzang: Eerste Leijweg 2 (Bezoekerscentrum is Eerste Leijweg 6) – Bereikbaar met buslijn 9, Heemstede-Aerdenhout <> Vogelenzang.
  • Ingang Zandvoortselaan, Zandvoort: Zandvoortselaan 130 – Bereikbaar met buslijn 80, vanuit Amsterdam, Haarlem en Zandvoort.
  • Ingang De Zilk, De Zilk: Joppeweg 1 – Bereikbaar met buslijn 57 vanuit Leiden en Nieuw-Vennep/Hillegom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.