Nederland

Vesting Bourtange: een sfeervol historisch stadje

Onlangs bracht ik een bezoek aan de provincie Drenthe, waarbij ik ook uitstapjes maakte naar de provincie Groningen. Ik bezocht het kleine, maar sfeervolle vestingsstadje Bourtange. Op Tripmeister laat ik je vandaag kennismaken met deze leuke bezoektip.

Vesting Bourtange

Tot voor kort had ik nog nooit van Vesting Bourtange gehoord, ik werd er op getipt door een familielid. Tijd dus voor een bezoek aan deze trekpleister. Het vestingsdorpje ligt in de plaats Westerwolde en stamt uit het jaar 1580, had het de grootste omvang in 1742 en werd de vesting opgeheven in 1851. Kenmerkend zijn de vestingswallen, de oude kanonnen, de rode ophaalbrug en de oude gebouwen die vroeger een militaire functie hadden. Nu kun je er leuk rondlopen, het is sinds 1992 een reconstructie van hoe het er in 1742 uitgezien heeft.

Overigens komen er niet alleen toeristen in Bourtange, er wonen ook nog mensen. Tijdens het wandelen door de vesting kom je langs verschillende gebouwen die in de eerdere jaren een functie hebben gehad. Zo kwam ik onder andere langs ‘Het nieuwe kruithuis’. Dit werd vroeger gebruikt voor de opslag van 45.000 ponden kruijt. Het dak lag los op de meter dikke muren, zodat bij een ontploffing alleen het dak eraf vloog en zo de schade aan het gebouw beperkt bleef.

Vesting Bourtange plattegrond

In Vesting Bourtange vind je ook verschillende andere plekken die te bezichtigen zijn zoals een oude synagoge en een kerk. De oude kerk was voor 1607 al in gebruik en is met de oude materialen in 1869 herbouwd. Het was de eerste kerk in de provincie Groningen die als protestantse kerk is gebouwd. Kenmerkend is verder de molen en er is ook een kaarsenmakerij waar je zelf in een kwartier tijd kaarsen kunt maken. Verder vind je er wat verschillende winkeltjes en eet- en drinkgelegenheden. Op zondagen wordt normaal een kanon afgeschoten, al is dat door de coronamaatregelen gecanceld.

Wil je het museum bezoeken, of bepaalde gebouwen binnengaan, dan dien je een toegangskaartje te kopen bij het bezoekerscentrum. Heb je daar geen behoefte aan, dan kun je ook zelf ‘vrij’ wandelen. Vanwege corona moet je vooraf je kaartje reserveren. Een kaartje kost 8,50 euro per persoon en kan gereserveerd worden via de website van Bourtange. Ik vond dat je ook zonder kaartje al een goede indruk kreeg van de vesting.

Bereikbaarheid

Ga je met de auto naar Vesting Bourtange, dan kun je je auto voor het bezoekerscentrum gratis parkeren. Het adres is Willem Lodewijkstraat 33 in Bourtange. Vanaf hier loop je in een paar minuten de vesting in. Wil je met het openbaar vervoer, dan ben je aangewezen op lijn 42 van Qbuzz, welke rijdt tussen Emmen en Vlagtwedde. Deze bus rijdt slecht 1-2x per uur en niet op zondag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *