Nederland

Middelstum: een leuk dorpje ten noorden van Groningen

Soms heb je van die plaatsen waar je langs of doorheen rijdt, en denkt, dat ziet er leuk uit. Hier hoef je lang niet altijd voor de grens over. In deze blogpost heb ik het over Middelstum in de provincie Groningen.

Middelstum

Afgelopen weekend was ik op vakantie in Drenthte. Graag trek ik er dan op uit en bezoek ik de omgeving. Daar kan ik nog lang over vertellen, maar er zijn ook minder bekende plekken. Op de route richting het hoge noorden van Nederland, richting Eemshaven, kwamen we door het dorpje Middelstum. Dit was nou echt zo’n dorpje waar ik gelijk een vrolijk gevoel kreeg. Het had een bepaalde aantrekkingskracht.

Middelstum ligt in de gemeente Loppersum. Het dorp is gelegen boven het grotere dorp Bedum en zo’n twintig kilometer ten noorden van de stad Groningen. Een dagje uit zal Middelstum niet worden, maar het is een leuk plaatsje om even te stoppen. Zo deed ik dat dus ook. De auto bij de kerk geparkeerd en de rest te voet verkend. Het was zondag dus rustig, noem het vrijwel uitgestorven. Alleen bij de supermarkt was wat activiteit.

St. Hipolytuskerk Middelstum

Middelstum wordt in Groningen ook wel Milnsum genoemd. Het ligt een beetje op de breuklijnen van de aardbevingen die door de gaswinning voorkomen in dit gebied. Er wonen circa 2200 mensen in deze plaats. Het is een zogenaamd wierdendorp. Door het goed bewaard gebleven historische centrum en de radiale wierdestructuur, is Middelstum aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Middelstum Asingaborg

In het centrum van het dorp vind je de Sint-Hipolytuskerk, een bakstenen kruiskerk uit de vijftiende eeuw. Verder is er de Hoeksteenkerk uit 1869, welke in 2001 aan de lijst van rijksmonumenten werd toegevoegd. In Middelstum vind je ook een oude poort, een overblijfsel van de Asingaborg.

Bereikbaarheid

Middelstum is het best te bereiken met de auto. Je kunt er ook met het OV komen. Je kunt hiervoor bus 61 nemen vanuit Groningen of dezelfde lijn vanuit Uithuizen. Ga je met de auto, dan is het een leuke route om de N998 verder te rijden door de andere kleine dorpjes zoals Kantens en Usquert. Middelstum is wat mij betreft leuk te combineren met een bezoek aan Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *