Nederland

Schijnvliegveld de Kiek: een bijzondere plek van groot belang tijdens oorlog

Verspreid over Nederland kun je plekken en locaties vinden waar je meer over de oorlog te weten komt. Een voorbeeld hiervan is een schijnvliegveld. Ik bracht eerder een bezoek aan Schijnvliegveld de Kiek, vlakbij Tilburg. Wat is er bijzonder aan het schijnvliegveld?

Schijnvliegveld de Kiek

In de buurt van Tilburg vind je Schijnvliegveld de Kiek, gelegen aan een onverharde weg waarbij je kennismaakt met een plek die belangrijk was voor de Duitsers in de oorlog. Zoals de naam al aangeeft, is het namelijk geen echt vliegveld, maar moest dit ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wel deze indruk wekken. Destijds werd het vliegveld voluit Scheinflughafen Kamerun (SF37) genoemd.

Het schijnvliegveld kenmerkte zich door drie startbanen die werden afgestoken in de hei. Verder verschenen nepvliegtuigen op het toneel, net als een bunker en hangaren. De Kiek moest voorkomen dat het echte vliegveld van Gilze-Rijen werd gebombardeerd. Het schijnvliegveld SF37 is dan ook meermaals gebombardeerd gedurende de oorlog. Vanuit de lucht leek de Kiek ook precies op het schijnvliegveld, en ook lag het langs de voormalig spoorlijn ‘het Bels lijntje’. Een spoorlijn die ook een aandeel had in de oorlog.

Helemaal geschiedenis is het gebied rondom de Kiek niet. Het (afgesloten gedeelte van het gebied) wordt nog gebruikt voor het onschadelijk maken van bommen. Tevens worden er nog militaire oefeningen gehouden en werd het gebied tijdens de Koude Oorlog als militaire afluisterpost gebruikt.

Voor jong en oud is Schijnvliegveld de Kiek een bezoek waard. Op de borden bij het gebied is het nodige aan informatie te vinden. Zoals de ligging en wat meer achtergrond details, om zo een goed beeld te schetsen. Het schijnvliegveld is goed te bereiken met de auto. Het is gelegen aan de Oude Tilburgsebaan in Riel. Je kunt het vliegveld ook goed bereiken met de fiets. Wanneer je over het Bels Lijntje fietst, kom je ook langs de Kiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *