Nederland

Glow in Eindhoven: ieder jaar een groot lichtfeest

Eindhoven is ieder jaar een week lang gehuld in licht. Dit alles tijdens Glow. Met een mooie route door de stad kun je genieten van talloze lichtshows en kunstwerken waar ‘licht’ een hoofdrol speelt.

Glow Eindhoven

In de komende dagen kun je weer genieten van Glow, het lichtkunstfestival van Eindhoven. Van zaterdag 11 november 2023 tot en met zaterdag 18 november 2023 is de stad namelijk volledig gehuld in het licht. Ieder jaar is dit het geval, en dit jaar is gekozen voor het thema ‘The Beat’. Naar eigen zeggen registreert en dirigeert ‘The Beat’ het ritme van de stad, de dynamiek tussen de mensen die er wonen en het leven dat zij delen.

Ik ben er zelf meerdere jaren geweest en de sfeer en lichtversiering verschilt per jaar. De hele stad is gehuld in licht, wat gezien de status van Eindhoven ‘Lichtstad’ niet heel vreemd is. Tijdens Glow wordt er echter groots uitgepakt. Misschien is niet alles even spectaculair, sommige dingen zijn heel tof om te zien. Vanaf Piazza vind je verschillende gebouwen gehuld in projecties. Met geluiden en effecten uit het regenwoud. Zo is dit jaar op het Wilhelminaplein een hele toffe lichtprojectie te zien op verschillende huizen, waarbij samengewerkt is met het Rijksmuseum. Bekende karakters uit de schilderkunst worden geprojecteerd op de muren, waarbij dit gecombineerd wordt met verschillende soorten muziek. Een indruk krijg je via onderstaande video.

In 2023 is de Glow route circa 5 kilometer lang. Het was zaterdag 11 november erg druk in de stad, mede door de start van het carnaval. Je loopt meer te struinen dan dat je lekker door kan wandelen. Daar moet je van houden. Ik vond het dit jaar vrij veel lege stukken, waar weinig tot niets te zien was. Dat was jammer. De grote kerk was gehuld in een rood licht, terwijl de laatste kerk (waarbij je eerst door een hotel loopt), waanzinnig verlicht is met vele projecties.

Toch heeft iedere editie weer iets speciaals. Benieuwd wat andere jaren te bieden hadden, bekijk dan onderstaande fotoserie.

Parkeren en bereikbaarheid

Glow 2023 is van 11 tot en met 18 november 2023. De route zelf start op Eindhoven Centraal Station. De binnenstad is tijdens Glow vanwege het evenement erg slecht te bereiken. Het is aan te raden te komen met het openbaar vervoer. Je kunt bijvoorbeeld parkeren op één van de verschillende P+R terreinen, zoals WoensXL. Vanaf daar kun je vanaf het busstation met verschillende buslijnen in tien minuten naar het station van Eindhoven. Parkeren kost maar een paar euro. De lichtshow is van 18:30 uur tot 23:00 uur.

De Glow route vind je terug op de officiële website van Glow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *